Правда і міфи про «Чорну п’ятницю» у Львові. Думки експертів

9572 1
Дизайнер та економіст розкрили для Tvoemisto.tv секрети «Чорної п’ятниці» у Львові.
фото: plus.google.com

фото: plus.google.com

Анжела Андреєвська, fashion-експерт

«Чорна п'ятниця» прийшла до нас із США, де таке дійство організовують після Дня подяки, який святкують у четвертий четвер листопада. Саме з цього дня починається довгоочікуваний різдвяний сезон розпродажів.

У Сполучених Штатах магазини відкриваються дуже рано, починаючи роботу з 5-ї ранку, деякі відчиняють свої двері для натовпу шопоголіків навіть опівночі. Яскрава реклама з акційними пропозиціями 50%, 70%, а то і навіть 90% створює справжню лихоманку у покупців як онлайн-магазинів, так і відвідувачів торгових центрів.

В Україні цей день ще не став настільки популярним, але більшість торгових центрів, а також інтернет-магазинів організовують різноманітні акції. Однак, з кожним роком серед продавців спостерігається тенденція долучатися до такого дійства. До речі, зараз в Україні є кілька порталів, які структурували інформацію про знижки та допомагають покупцям знайти всі необхідні товари за нижчою ціною.

Чи варто бігти все скуповувати саме у так звану «Чорну п’ятницю»?

Ціни саме в цей день зовсім не найнижчі, особливо в українських торгових центрах й магазинах дорогих брендів. І за кордоном, і в Україні знижки у магазинах часто починаються раніше, вже з понеділка, й можуть тривати ще упродовж вихідних після «Чорної п'ятниці».

На жаль, Вlack Friday має бути вигідною не лише для покупців, але й для продавців. Раніше великі розпродажі влаштовували в першу чергу для того, щоб позбутись торішніх запасів. Тож знижки на «стару продукцію» були справді суттєвими. Зараз навіть у «Чорну п’ятницю» багато магазинів вдаються до маніпуляцій, щоб отримати максимальну вигоду, зокрема використовуючи так звані «фіктивні знижки». Є категорія покупців, які готові купити тільки за знижкою. На них і розраховані такі маркетингові прийоми.

Що в цей день вигідно купувати? Поради.

Перед шопінгом добре подумайте та підготуйте список, для того щоб уникнути покупки непотрібних речей, оскільки знижки дуже спокусливі. Також варто визначити суму, яку ви готові витратити на покупки перед походом по магазинах. Не беріть із собою багато зайвих грошей. В ейфорії можна витратити набагато більше, ніж потрібно. У «Чорну п'ятницю» вигідно купувати речі з лімітованих колекцій, щоб не боятися, що до передноворічних знижок закінчиться ваш розмір. Якщо ви з тих, хто займає чергу в магазин перед відкриттям, любите адреналін перегонів за своїм розміром, штовханину перед касою, спонтанні покупки в інтернеті – це свято просто створене для вас.

Андріян Фітьо, економіст, ГО «Український центр стратегій та розвитку»

В Україні досить низька купівельна спроможність тому і впродовж маркетиногового року націнки не дуже високі. Як наслідок, і реальні знижки не будуть значними, хоча на цінниках може красуватись знижка і 50%, і 60%, і 70%.

На мій погляд, для українського покупця масові розпродажі – це більше дія психологічного впливу, ніж економічного, хоча зиск безперечно є і, щоб не переплачувати, слід уважно проаналізувати ціни за певний період ажіотажу.

Для системних торговельних мереж важливо, щоб був значний оборот товару та наплив покупців, тому таким організаціям це, безперечно, вигідно. Також вигідно виробникам, які можуть таким чином позиціювати свою продукцію на ринку.

«Чорна п’ятниця» це свято більш притаманне для західних культур. В Україні, ця річ утвердилось недавно, тому немає чіткої традиції. Ще одне – як правило це проводять великі та системні торгові мережі і в основному секторально це стосується одягу, іграшок чи предметів довгострокового вжитку, наприклад, таких як побутова техніка і т.п. Оскільки «Чорна п’ятниця» проводиться у передріздвяний період, а за західною традицією Різдво відзначають кінці грудня, то якраз зручно дешево купити щось для подальших подарунків.

Підготувала Оксана Щобак


Читайте також:
25 Листопада, 2016 18:22
Пасажир " На жаль, Вlack Friday має бути вигідною не лише для покупців, але й для продавців" - а чому жаль ? Продавці не люди ? Чи в нас праця продавця - це щось принизливе та злочинне ?
Що за відношення ?
На жаль , писаки ще не перевелись .....
P.S. Прохання до керівництва порталу - проведіть роз'яснювальну роботу серед таких писак.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!