Правнучка Івана Франка поділилася рецептом паски

1890 0
Тісто було накрите і заглядати до нього було заборонено.
Фото: Frankolive

Фото: Frankolive

Правнучка Івана Франка по синові Петрові Іванка Міліянчук поділилася своїм рецептом паски на Великдень. Його опублікували на сайті авторського проєкту Наталі і Богдана Тихолозів ФРАНКО:НАЖИВО.

Іванка Міліянчук розповідає, що на Великдень вони завжди печуть паски та солодке за переписами баби Ольги Франко.

«Перед Великоднем баба планувала, що буде пекти, я дуже любила цей домашній клопіт. На бабки (тільки так називала паски) купувала найкращі продукти, обов’язково домашні яйця, не менше тридцяти. Бо бабка мала бути жовта. Часто мені говорила: «та дві шуфлі муки»… В кухні було тепло і нас дітей, а нас було досить багато, просили не забігати до кухні. Мабуть, перепис згрубша такий, як і у всіх. Місила годину, коли виростало збивала, і воно росло ще раз. Було накрите, і заглядати до нього було заборонено. Випікала баби різних розмірів, зверху змащувала яйцем, готові ніколи не люкрувала, на середину ставила гілочку букшпану. Хата була прибрана, з особливим запахом Великодних свят…», – ділиться спогадами правнучка Івана Франка.

Рецепт паски від Іванки Міліянчук:

На 0.5 кг муки потрібно: 250 мл молока, 30 г свіжих дріжджів, 4 жовтка, 50 г масла, 150 г цукру, щіпку солі, 1 ложку олії, 1 ложку сметани та цедру з цитрини. З частини теплого молока, дріжджів і трохи муки з загальної кількості робимо розчину, ставимо, щоб підросла. Коли почне бродити, додаємо решту муки, молока, жовтка, цукор. Місимо, щоб стало гладке і не липло до рук. Залишаємо у теплі на 1 годину, щоб виросло. Тоді додаємо топлене масло, олію і сметану, тремо цедру з цитрини, знову вимішуємо і ставимо ще на годину, щоб виросло. Тісто даємо в форми і ще залишаємо в теплі. Коли тісто підросте, печемо при температурі 170 градусів.

Зазначимо, що пані Іванка Міліянчук є правнучкою Івана Франка по синові Петрові. Свого діда Петра і прадіда Івана Франка вона не пам’ятає, але її дитинство минуло на вулиці Запорізькій у Львові, де вона зростала під дбайливим оком своєї баби Ольги-Марії Франко з Білевичів. Так, так саме тієї Ольги Франко, книга рецептів якої була настільною кулінарною енциклопедією для багатьох поколінь українських ґаздинь. 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!