Християни східного обряду відзначають свято Катерини. Традиції

1975 0
Цей день не прийнято святкувати шумно, оскільки він припадає на різдвяний піст.
Фото: molbuk.ua

Фото: molbuk.ua

Сьогодні, 7 грудня, християни східного обряду відзначають День пам’яті святої великомучениці Катерини. Її вважають покровителькою любові та шлюбу.

У християнстві Катерину Олександрійську описують як «наречену Христову», яка зазнала жорстоких тортур і яку вбили за свою віру. Дівчина народилася у другій половині III століття в Олександрії в знатній і багатій сім'ї. Її мати була таємною християнкою і долучила Катерину до віри. Згідно з переказами, після хрещення дівчині наснився сон, в якому Господь дав їй перстень, заручивши її з собою. Коли вона прокинулася, то знайшла перстень на своїй руці. Катерина почала активно проповідувати християнство. Римський імператор Максимін намагався спокусити її багатством і славою, щоб вона відмовилася від віри. Дівчина не відмовилася, за що її піддали тортурам і позбавили волі, а потім стратили. Дві частинки мощей Катерини Візантійської зберігаються в Німеччині. Ще частину передали в дар Катерининському собору.

За народним повір'ям, Свята Катерина – покровителька любові і шлюбу, яка допомагає дівчатам відшукати свого судженого. День Катерини також називають «святом дівочої долі». Дівчатам, які шукають любові, традиційно радять сходити вранці 7 грудня до церкви і помолитися перед іконою Святої Катерини. Свято припадає на Різдвяний піст, тому відзначати його шумно не прийнято. Тим не менш, у цей день молоді дівчата збираються на «вечорниці», просять Катерину про нареченого. Дівчата на світанку зрізали гілки вишні і ставили у воду біля ікон. Вважалося, якщо до Старого нового року (свята Святої Маланки) вишні зацвітали, то скоро дівчина вийде заміж.

За матеріалами УНІАН


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!