Політична реклама

Правила догляду за авто взимку

8941 0
Щоб незважаючи на мороз продовжувати спокійно і комфортно їздити, досить дотримуватися елементарних правил експлуатації автомобіля взимку. Деякі із них - читайте далі.

Само собою треба взутися в зимову гуму. Або перевірити глибину протектора на всесезонній. Про це знає багато хто, а от про те, що треба хоча б візуально оцінити знос гальмівних колодок – далеко не всі. Але краще зробити таку перевірку на СТО. Тут заодно перевірять і стан гальмівних дисків, і герметичність гальмівної системи, визначать точку кипіння гальмівної рідини. Це дуже важливий показник, який не повинен бути нижче 190 градусів за Цельсієм.

Перевірте і якщо треба – замініть щітки двірників

Самостійно можна (і потрібно) залити незамерзаючу рідину в бачок омивача. Очищати двірниками скло від бризок брудного снігу взимку доводиться часто. І якщо вода в омивачі замерзне, доведеться через кожні пару кілометрів виходити і протирати скло ганчірочкою. Краще не змішувати зимовий і літній омивачі. Останній треба заздалегідь видалити з системи, інакше загроза замерзання залишиться. До речі, краще перестрахуватися з розведенням концентрату водою. Вказана на упаковці морозостійкість – це температура, при якій рідина починає замерзати, при температурі на 5-10 градусів вище вона переходить в гелевидний стан. Тому, при температурі повітря -20 ° C слід розвести концентрат по нормі -30-35 ° C. Про всяк випадок, відразу перевірте і якщо треба – замініть щітки склоочисника.

Не зайвим буде перевірити і змастити замки і петлі дверей і багажника. Всі гумові ущільнювачі на дверях, кришках капота і багажника необхідно обробити спеціальним силіконовим спреєм, щоб уникнути примерзання. Цю процедуру легко виконати самостійно.

Тим, хто тримає машину на стоянці, а не в опалювальному гаражі, рекомендують не поскупитися на маленький балончик з рідиною для розморожування замків дверей, якою також можна обробити і примерзлу ручку, особливо коли авто покривається льодом. Звісно, носити балончик доведеться з собою, а не просто тримати в салоні.

При перших серйозних заморозках на непідготовленому автомобілі може не запуститься двигун. Причиною може бути великий список несправностей. Починаючи з акумуляторної батареї і закінчуючи несправним стартером. Тому, якщо акумулятор не новий, бажано перевірити в якому стані батарея і щільність електроліту на СТО. Не зайвим буде і зарядити батарею. Часу це займе не багато і вже точно менше, ніж безрезультатні ранкові спроби «розбудити» свою машину. Перевірка щільності електроліту передбачає контакт з дуже агресивним хімічним середовищем: найменша крапля рідини безнадійно зіпсує лакофарбове покриття автомобіля і ваш одяг. Тому краще цю операцію довірити фахівцям СТО.
При заморозках на непідготовленому автомобілі може не запуститься двигун

Після нічних заморозків буває, що охолоджуюча рідина витекла з тріщинки в гумовому патрубку, який на морозі «вкляк». Герметичність системи охолодження теж можна перевірити на СТО, а заодно – стан і працездатність системи запалювання.

Морозним ранком запуск двигуна автомобіля треба робити на нейтральній передачі (якщо коробка передач механічна) з вичавленим зчепленням. Так менше навантаження і легше запуск.

Бажано при тривалій стоянці рідше використовувати ручне гальмо, однак не варто залишати машину на «ручнику» на ніч. Можуть примерзнути гальмівні колодки, які потім буде дуже непросто відірвати від диска.

Перед початком руху рекомендується прогріти автомобіль, навіть сучасний з інжекторним мотором. Не тільки для прогріву двигуна, а й для прогріву рідин трансмісії (коробка автомат, механіка, гідропідсилювач керма). Краще починати рух на знижених швидкостях (близько 2-3 хв). Це дозволить прогріти деталі підвіски, в яких використовуються технологічні рідини, та й тим же амортизаторам потрібно дати час почати працювати «правильно».

У салоні не варто включати максимальний обігрів, направляючи струмінь повітря на лобове скло. Воно може лопнути або дати тріщину. Теж станеться, якщо проводити мийку гарячою водою в мороз. Після миття треба ретельно перевірити, щоб кузов, замки дверей і бака ретельно обдули стисненим повітрям для видалення вологи. В іншому випадку в мороз все це може примерзнути.

Краще завчасно усунути навіть не значні пошкодження лакофарбового покриття, тому що в зимовий період, при частих опадах, розмір пошкодження збільшиться і може початися корозія.

Можливо, не зайвим буде провести антикорозійну обробку кузова автомобіля. Взимку на дорогах використовують хімічні реагенти, які суттєво шкодять заводській обробці кузова. Якщо ви експлуатуєте свій автомобіль більше одного зимового сезону, можна подумати про антикорозійну обробку.

Що стосується матеріалів, на них не слід заощаджувати. Рекомендуємо, а у випадку з охолоджуючої і гальмівної рідиною, наполягаємо застосовувати оригінальні матеріали заводів виробників. Ні в якому разі не використовувати дані рідини сумнівного виробництва.

Також потрібно мати незамерзаючу рідину для склоомивача.

Її варто залити заздалегідь до того як вночі температура почне окускатися нижче нуля тому що є всі шанси, що літня рідина замерзне і якщо не пощастить, що ще й «розтрощити» трубку.

Так само бажано проводити роботи в системах, що відповідають за безпеку учасників руху виключно на сертифікованих СТО.

Дотримуючись нехитрих правил можна легко підготувати автомобіль до самих суворих умов експлуатації. І тоді він точно не підведе вас в найвідповідальніший момент і буде безвідмовно служити вам в будь-який мороз.

Джерело: boschservice.lviv

ТЕГИ: авто

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!