Політична реклама

Правила дорожнього руху зміняться з 15 квітня

3019 0
З 15 квітня набувають чинності зміни до правил дорожнього руху, нові терміни та знаки, які Кабмін розробив у лютому цього року.

Прес-служба ДАІ у Львівській області повідомляє, що згідно зі змінами у ПДР, виникнуть такі нові терміни:

Газон – ділянка однорідної території з дерновим покриттям, який штучно створюється шляхом посіву і вирощування дерностворюючих трав (переважно багаторічних злаків) або дернування.

Пункт 15.10 Правил дорожнього руху доповнено також положенням про заборону стоянки на газонах.

Денні ходові вогні - зовнішні світлові прилади білого кольору, передбачені конструкцією транспортного засобу і призначені для поліпшення видимості транспортного засобу під час його руху в світлий час доби.

Введення цього терміну зумовлене змінами, що вносяться до пункту 9.8 Правил дорожнього руху, що передбачає таку вимогу: «з 1 жовтня по 1 травня на всіх механічних засобах поза населеними пунктами повинні бути включені денні ходові вогні, а в разі їх відсутності в конструкції транспортного засобу – ближнє світло фар».

Ще один новий термін – острівець безпеки. У Правилах дорожнього руху передбачено, що це технічний засіб регулювання дорожнього руху на наземних пішохідних переходах, конструктивно виділений над проїзною частиною дороги та призначений як захисний елемент для зупинки пішоходів під час переходу проїзної частини дороги. До острівця безпеки належить частина розділювальної смуги, через яку пролягає пішохідний перехід.

Також у змінах до Правил дорожнього руху передбачено визначення терміну удосконалене покриття, що означає цементобетонне, асфальтобетонне, залізобетонне або армобетонне збірне покриття, бруківки, вимощені брущаткою і мозаїкою, збірне покриття з дрібнорозмірних бетонних плит, із щебеню і гравію, оброблених органічними і в’язкими матеріалами.

Передбачено і такий термін як маневрування (маневр). Це початок руху, перестроювання транспортного засобу в русі з однієї смуги на іншу, поворот направо або наліво, розворот, з'їзд з проїжджої частини, рух заднім ходом.

Передбачено зміни і до визначень окремих термінів, які й раніше містилися у «Загальних положеннях» Правил дорожнього руху. Наприклад, темна пора доби тепер визначається як «частина доби від заходу до сходу сонця».

 

До інших розділів Правил дорожнього руху також внесено зміни та доповнення.

Пункт 8.2 викладено у такій редакції: «Дорожні знаки мають перевагу перед дорожньою розміткою і можуть бути постійними, тимчасовими та із змінною інформацією. Тимчасові дорожні знаки розміщуються на переносних пристроях, дорожньому обладнанні або закріплюються на щиті з фоном жовтого кольору і мають перевагу перед постійними дорожніми знаками”.

Правила дорожнього руху також доповнено пунктом 8.21, яким передбачено, що дорожні знаки повинні відповідати вимогам національного стандарту, а також розміщуватися таким чином, щоб їх було добре видно учасникам дорожнього руху як у світлу, так і в темну пору доби.

Дорожня розмітка, відповідно до пункту  8.51 також повинна відповідати вимогам національного стандарту. Передбачено, що «дорожня розмітка повинна бути видимою учасникам дорожнього руху як у світлу, так і в темну пору доби на відстані, що забезпечує безпеку руху. На ділянках доріг, на яких є труднощі для видимості учасниками дорожнього руху дорожньої розмітки (сніг, бруд тощо) або дорожня розмітка не може бути відновленою, установлюються відповідні за змістом дорожні знаки”.

Пункт 11.4 викладений у такій редакції «На дорогах, які мають дві і більше смуг для руху в одному напрямку, нерейкові транспортні засоби повинні рухатися якнайближче до правого краю проїзної частини, крім випадків, коли виконується випередження, об'їзд або перестроювання перед поворотом ліворуч чи розворотом».

У Правилах дорожнього руху з'явився пункт 15.15, яким передбачено, що «на проїжджій частині забороняється установка предметів, що перешкоджають проїзду або паркуванню транспортних засобів, за винятком випадків: оформлення дорожньо-транспортної пригоди; виконання дорожніх робіт або робіт, пов'язаних з зайняттям проїзної частини; обмеження або заборони руху транспортних засобів і пішоходів у випадках, передбачених законодавством».

Також передбачено норму, відповідно до якої на транспортному засобі з розпізнавальним знаком “Діти” під час посадки або висадки з нього пасажирів повинні бути ввімкнені проблискові маячки оранжевого кольору та (або) аварійна світлова сигналізація.

З метою підвищення безпеки перевезення організованих груп дітей, передбачено, що наближаючись до транспортного засобу з розпізнавальним знаком “Діти”, що зупинився з увімкненими проблисковими маячками оранжевого кольору та (або) аварійною світловою сигналізацією, водії транспортних засобів, що рухаються по суміжній смузі, повинні зменшити швидкість, а в разі потреби зупинитися, щоб уникнути наїзду на дітей.

Пункт 31.4.5 Правил дорожнього руху доповнено приміткою про те, що, «у разі постійної експлуатації транспортного засобу на дорогах, на яких проїзна частина слизька, рекомендується використовувати шини, що відповідають стану проїзної частини”.

Також внесено ряд змін, що стосуються дорожньої розмітки. Передбачено, що синім кольором позначатимуться майданчики для паркування, відведені на проїзній частині. Натомість, оранжевий колір матимуть лінії тимчасової розмітки.

Серед новинок – і ціла серія дорожніх знаків, в основному, інформаційно-вказівних. До попереджувальних додався лише один –1.40 «Кінець дороги з удосконаленим покриттям». Натомість, певні наказові знаки було дещо видозмінено (4.2 «Рух праворуч» та 4.3 «Рух ліворуч»).

З’являться і декілька нових табличок до дорожніх знаків - 7.21.1—7.21.4 “Вид небезпеки”, що встановлюватиметься із знаком 1.39 та інформуватиме про можливий вид дорожньо-транспортної пригоди, а також табличка 7.22  “Лижники”, що інформуватиме про ділянку дороги, яка проходить поблизу гірськолижних трас або трас інших зимових видів спорту.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!