Правила оформлення «європротоколу» для водіїв

5951 0
З 18 вересня почав діяти так званий "Європротокол". Він дозволяє українським водіям, які мають автоцивілку, самостійно оформляти дрібні ДТП, не очікуючи прибуття працівників Державтоінспекції, але ця послуга буде доступна лише тим водіям, які укладуть страховий договір після 19 вересня або переукладуть чинний на нових умовах.

Нижче можна ознайомитись із правилами оформлення Повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду. Через недотримання вказаних в інструкції правил страховики можуть відмовити автовласникам у відшкодуванні збитків. 

На місці дорожньо-транспортної пригоди:

1. Зберіть відомості про усіх свідків перед тим, як вони залишать місце пригоди.

2. Вирішіть з іншим учасником ДТП питання щодо процедури оформлення пригоди. Оформлення ДТП без участі співробітників міліції, шляхом складання Повідомлення, можливе лише за умови одночасного виконання наступних вимог:

  • відсутність травмованих (загиблих) людей в результаті ДТП;
  • згода водіїв транспортних засобів щодо обставин ДТП;
  • наявність у водіїв транспортних засобів чинних полісів обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності;
  • розмір шкоди заподіяної майну не перевищує __________ грн.

У разі невиконання однієї з наведених умов, виклик співробітників міліції для оформлення ДТП обов’язковий.

3. Якщо Ви задоволені достовірністю Повідомлення, тоді підпишіть його та отримайте підпис іншого водія (пункт 15 Повідомлення).

Важливо:

  • перед складанням Повідомлення уважно прочитати інструкцію, що додається;
  • жовту або синю частину повідомлення (на вибір) заповнити кульковою ручкою ;
  • чітко вказати точку початкового удару (первинного контакту) (пункт 10 Повідомлення);
  • позначити знаком «Х» у кожному відповідному квадраті на Вашій частині Повідомлення (пункт 12 Повідомлення) та вказати загальну кількість поставлених знаків;
  • накреслити схему розташування транспортних засобів в момент початкового удару (первинного контакту) (пункт 13 Повідомлення);
  • за жодних обставин не вносьте зміни до узгодженого повідомлення про ДТП після його заповнення;

      -  не пізніше трьох робочих днів з дня настання ДТП, надайте бланк узгодженого Повідомлення про ДТП Страховику;

      - зберігайте бланк повідомлення  та кулькову ручку у вашому автомобілі.

Інструкція щодо заповненню повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду

Ця Інструкція визначає умови заповнення повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду, яке надається Страховику чи Моторному (транспортному) страховому бюро України водієм транспортного засобу на виконання підпункту 33.1.4 пункту 33.1 статті 33 Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», а також застосування Типових схем дорожньо-транспортних пригод та розподілу відповідальності учасників дорожньо-транспортної пригоди за заподіяну ними шкоду при оформленні документів по дорожньо-транспортним пригодам без участі уповноважених на те працівників міліції.

Раніше ніж заповнювати Повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду радимо Вам, за наявності відповідних технічних засобів, провести фотографування місця події та обох транспортних засобів, причетних до дорожньо-транспортної пригоди. Вказані фотографії надати страховику разом із Повідомленням про дорожньо-транспортну пригоду.

Повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду (далі – Повідомлення) – письмове повідомлення встановленого Моторним (транспортним) страховим бюро України (далі – МТСБУ) зразка, яке надається Страховику чи МТСБУ водієм транспортного засобу, причетного до дорожньо-транспортної пригоди.

Повідомлення заповнюється та підписується водіями транспортних засобів, причетних до дорожньо-транспортної пригоди (далі – ДТП). Повідомлення може оформлятися одним із водіїв транспортних засобів виключно у разі, якщо оформлення ДТП здійснювалося уповноваженими на те працівниками міліції.

При складанні Повідомлення використовується тільки один комплект документів, що складається з трьох аркушів: титульної сторінки, оригіналу та копії повідомлення будь-якого учасника ДТП.

Повідомлення заповнюється чітко, розбірливо, від руки кульковою ручкою, бажано друкованими літерами, при цьому обов'язково зазначаються всі відомості про кожного учасника ДТП. Вибір учасником колонки (жовта чи блакитна) не має значення.

У разі настання ДТП за участю лише забезпечених транспортних засобів, за умови відсутності травмованих (загиблих) людей, а також за згоди водіїв цих транспортних засобів щодо обставин її скоєння, за відсутності у них ознак алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, ці водії мають право спільно скласти Повідомлення. У такому разі водії транспортних засобів після складення Повідомлення мають право залишити місце ДТП та звільняються від обов'язку інформувати Державтоінспекцію МВС України про її настання.

Виправлення у Повідомленні категорично забороняються. Замість зіпсованого бланку заповнюється інший.

Тільки після підписання Повідомлення водіями – учасниками ДТП, аркуші розділяються для кожного із водіїв.

Порядок заповнення Повідомлення

1.     Пункти 1, 2 заповнюються згідно з фактичними датою та часом настання ДТП із зазначенням місця ДТП;

2.     У пунктах 3, 4 Повідомлення вірне твердження позначається знаком «Х».

3.     У пункті 5 зазначаються відомості про свідків ДТП. У разі, якщо свідки ДТП не встановлені або відсутні, то у цьому пункті робиться запис, наприклад: «не виявлені» або «відсутні»;

4.     У пункті 6 зазначається інформація про страхувальника згідно з даними полісу обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів або «Зеленої карти» (далі – Сертифікат страхування);

5.     Пункт 7 заповнюється згідно з даними свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу та Сертифікату страхування. Відомості в зазначених документах мають співпадати;

6.     Пункт 8 заповнюється згідно з даними Сертифікату страхування. Поле «ТАК» пункту 8 «Чи покриває поліс шкоду транспортному засобу?» позначається знаком «Х» за наявності договору добровільного страхування наземного транспортних засобів (КАСКО);

7.     Пункт 9 заповнюється згідно з даними посвідчення водія – учасника ДТП. Також водій – учасник ДТП зазначає номер свого телефону або електрону адресу (е-mail) та адресу фактичного проживання;

8.     У пункті 10 стрілкою необхідно вказати напрям і місце початкового удару (первинного контакту);

9.     У пункті 11 стисло зазначаються видимі пошкодження кожного транспортного засобу;

10.   У пункті 12 (клітинки 1-17) відмічаються знаком «Х» обставини, які відносяться та характеризують ДТП.УВАГА! Обов’язково зазначається кількість відмічених знаком «Х» клітинок.

11.   У пункті 13 відображаються: розташування транспортних засобів А і В на момент настання ДТП, стрілками напрямок їх руху, дорожні знаки та розмітка, назва вулиць або доріг. Для позначення автомобіля використовується позначка  «  ».  Для зображення роздільних смуг, перехрестків та вулиць використовуються позначки «? », « ? », « ? »;

12. У пункті 14 надається додаткова інформація, яка не міститься у Повідомлені та яку водій транспортного засобу вважає за необхідне викласти. У разі необхідності дозволяється використання додаткового аркуша. У такому випадку в пункт 14 Повідомлення вноситься  запис «додаткові пояснення на ___ аркушах додаються»;

13. У пункті 15 ставиться підпис (підписи) особи (осіб), що оформляла (оформляли) Повідомлення.

Іноземний водій також може мати аналогічне Повідомлення на його власній мові і немає значення, яке саме Повідомлення буде заповнено. ПРОТЕ, Ви повинні мати оригінал або копію заповненого Повідомлення, щоб надіслати його страховику.

(Наприклад, француз може заповнити свою частину власного Повідомлення французькою мовою, залишивши Вам для заповнення українською мовою Вашу частину його Повідомлення. Користуючись власним Повідомленням, Ви знатимете, про що йде мова у питаннях).

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!