Політична реклама

Правила використання "європротоколу" можуть змінити

1198 0
Страховики запропонували Моторному (транспортному) страховому бюро дозволити власникам транспортних засобів отримувати бланки "європротоколу", навіть якщо вони не переукладають чинні договори ОСЦПВ, - повідомляють в УФС.

Вчора президія Української федерації страхування (УФС) одноголосно схвалила звернення до Моторного (транспортного) страхового бюро (МТСБУ) з пропозицією переглянути регламент видачі "європротоколів". Закон, який дозволив без співробітників ДАІ оформляти ДТП з незначним збитком та відсутністю потерпілих, набрав чинності 19 вересня.

Тепер же УФС просить скасувати заборону на видачу бланків "європротоколів" за договорами обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності, укладеними до цієї дати. "Пропозиції УФС полягають у наданні можливості учасникам ДТП застосовувати "європротокол" незалежно від дати укладення договору ОСЦПВ ", - заявили в УФС, уточнивши, що це має стати можливим після набрання чинності розпорядження Держфінпослуг про затвердження максимальних розмірів страхової виплати та перегляду розмірів коректуючих коефіцієнтів.

На думку голови комісії зі страхування Українського товариства фінансових аналітиків В'ячеслава Черняховського, рішення президії МТСБУ може порушувати права автовласників, які уклали договори до 19 вересня. "Власники таких полісів повинні мати можливість звернутися в страхову компанію і отримати бланк "європротоколу", - упевнений голова правління СГ ТАС Дмитро Грицута. "Президія МТСБУ готова розглянути всі конструктивні пропозиції страховиків, спрямовані на поліпшення ОСЦПВ і захист прав потерпілих в ДТП, які надійдуть в бюро. Особливо ті, які стосуються застосування "європротоколу". Яким буде рішення президії, поки говорити передчасно", - відповів заступник генерального директора МТСБУ Іван Гумінський. Чинні правила він пояснив тим, що до набрання чинності закону "європротоколу" не було, тому він може застосовуватися з 19 вересня тільки до нових договорів.

Деякі члени УФС готові вже зараз видавати бланки "європротоколу" за старими договорами. "Це з нашої ініціативи УФС прийняла рішення. Це дозволить водієві скористатися "європротоколом", навіть якщо його з собою немає. Він зможе зупинити іншого водія і скористатися його бланком", - говорить заступник голови правління СК "АХА Страхування" Максим Межебицький. Дмитро Грицута повідомив, що СГ ТАС готова до видачі бланків за старими договорами, але лише після того, як Мін'юст зареєструє максимальний розмір виплати за "європротоколом" - 10 тис. грн, який зараз обговорюється в Держфінпослуг. Максим Межебицький зазначає, що пом'якшення вимог до видачі бланків поліпшить лояльність клієнтів до їх страхової компанії.

Якщо видача "європротоколу" відбуватиметься тільки при укладенні нових договорів, на ринку не буде змін ще рік. "Ми займаємо третє місце за кількістю виданих полісів. За цей місяць на практиці "європротокол" ми ще не застосовували", - поділився Дмитро Грицута. Оформити ДТП за новими правилами можна при наявності полісів та бланків "європротоколів" у двох сторін. "Враховуючи, що частота настання страхової події близько 1%, то ймовірність зустрічі в одному ДТП водіїв з новими договорами практично дорівнює нулю", - говорить В'ячеслав Черняховський. З впровадженням "європротоколу" в ДАІ розраховували скоротити державні витрати на виїзд та оформлення ДТП, але поки цієї економії немає. "Забезпечити абсолютно всіх автомобілістів бланками "європротоколів" - абсолютно правильне рішення", - вважає президент Ліги страхових організацій Наталія Гудима.

Джерело: Finance.ua

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!