Предстоятель Елладської церкви самостійно займатиметься визнанням ПЦУ. Що це значить

3405 0
Священний Синод Елладської церкви визнав канонічним право Вселенського патріарха на дарування автокефалії.
фото: dirfys.gr

фото: dirfys.gr

Священний Синод Елладської православної церкви під час засідання 26-28 серпня визнав канонічним право Вселенського патріарха на дарування автокефалії Православній церкві України. Про це повідомляє Cerkvarium.org з посиланням на офіційний сайт Церкви.

Крім того, Синод надав привілей предстоятелю Елладської церкви Ієроніму ІІ надалі займатися питанням визнання ПЦУ. Як пояснив у коментарі Tvoemisto.tv релігієзнавець, директор Центру релігійної безпеки Дмитро Горєвой, юридично Елладська церква ПЦУ ще не визнала, проте фактично це вже сталося.

«Цьому є три свідчення. По-перше, відбувається сопричастя вірян Елладської церкви і ПЦУ. По-друге, в одному з храмів Главу ПЦУ Епіфанія вже згадували в диптиху як 15-го очільника автокефальної церкви. По-третє, представника Елладської церкви відпустили бути єпископом в Україну для грецької діаспори, а відпускати кандидата в єпископи можуть тільки в іншу визнану Церкву. Тобто де-факто Елладська церква визнала ПЦУ, але де-юре останнє слово залишається за архиєпископом Афінським — він зараз може написати листа Епіфанію, що ми вас визнаємо, і питання буде юридично закритим», — каже він.

Читайте також: Двері нашої Церкви відчинені, – владика Димитрій про Томос та Московський патріархат

Як повідомляє ВВС Україна, Елладська православна церква має стати першою після Вселенського патріархату, яка визнає автокефальну Православну церкву України та вступить з нею у євхаристійне спілкування.

Дмитро Горєвой каже, що визнання Елладською цеквою є важливим для вірян тим, що таїнства, які відбуваються в ПЦУ, визнаватимуться греками. Наприклад, якщо дитину похрестили в ПЦУ, то в Греції її допустять до церковних таїнств. Якщо українець захоче одружитися з грекинею в Греції, то його визнаватимуть там канонічним православним.

Нагадаємо, 15 грудня в Україні обрали голову ПЦУ – ним став Митрополит Епіфаній. 6 січня саме він отримав Томос від Патріарха Варфоломія у Стамбулі, а 7 січня – документ виставили на кілька годин в Києві для ознайомлення вірян. Потім Томос знову відвезли у Стамбул, де його підписали всі члени Синоду Вселенського патріархату.

Елладська православна церква — частина ширшої Грецької православної церкви, автокефальна помісна православна церква, що має статус державної у Греції. Займає 11-те місце у диптиху автокефальних помісних церков.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!