День українського кіно. Які прем'єри потішили глядачів цього року

3237 0
День українського кіно відзначають щорічно, у другу суботу вересня.
Фотокадр з фільму Віддана

Фотокадр з фільму Віддана

Tvoemisto.tv зробило підбірку українських фільмів 2020 року. Режисери, зокрема, екранізують твори українських письменників – Софії Андрухович, Олега Сенцова, Тараса Шевченка. Також цього року можна переглянути фільми-рефлексії про події на сході України. 

Віддана

Режисер: Христина Сиволап

Жанр: драма, мелодрама

Прем’єра: 16.01.2020

«Віддана» відкрила кіносезон українських релізів 2020 року. За основу режисери взяли роман Софії Андрухович «Фелікс Австрія», що став переможцем всеукраїнської премії «Книга року ВВС», а також отримав особливу відзнаку «Форуму видавців» у Львові та премію «ЛітАкцент року».

Події розгортаються у 1868 році у Станіславові. У пожежі гине дружина доктора Ангера. Вбитий горем, він вирішує сам виховувати двох дівчаток – рідну доньку Аделю та доньку хатніх робітників Стефанію. Іде час і дівчата все більше заплутуться в своїх стосунках. Хто ж вони – подруги, сестри, чи служниця та господиня. Аделя виходить заміж, а Стефанія продовжує господарювати у її будинку.

Мої думки тихі


Режисер: Антоніо Лукіч

Жанр: комедія

Прем’єра: 16.01.2020

Фільм розповідає про звукорежисера Вадима, чиє життя складно назвати успішним – невдач в особистому житті та на роботі набагато більше, ніж будь-яких хороших моментів. Одна канадська компанія вирішила дати йому шанс – потрібно всього лише записати звуки закарпатських тварин для створення гри. А якщо зможе ще й записати для них крякання рахівського крижня, то взагалі запросять на роботу до Канади. Вадим розуміє, що це його можливість виїхати з України у краще життя. У цій подорожі компанію йому вирішила скласти мама – сім'я ж так мало часу проводить разом, а тут такий шанс. Мамі Вадим не сильно радий, адже спільна подорож – це чимало неприємних ситуацій і розмов.

Наші котики

Режисер: Володимир Тихий

Жанр: Комедія, екшн

Прем’єра: 30.01.2020

Неполіткоректний комедійний екшн про події 2014 році, на початку гарячої фази гібридної війни Росії проти України. Інженер, актор, футбольний тренер і продавець квітів їдуть добровольцями на Схід. На позиціях до четвірки приєднується амбітна журналістка для виконання секретного завдання. Жоден з них не має бойового досвіду, нічого не знає про наміри командування, та й на місцевості майже не орієнтується. Утім, саме вони стають причиною грандіозного фіаско масштабної операції ворога.

Пульс


Режисер: Сергій Чеботаренко

Жанр: біографія, драма, спорт

Прем’єра: 19.03.2020

Фільм заснований на реальній історії паралімпійської чемпіонки 2008 року Оксани Ботурчук. Молода спортсменка-легкоатлетка Оксана Ботурчук подає великі надії. Її талант змушує як її саму, так і тренерів вірити, що в неї є шанси отримати всесвітню славу, стати олімпійською чемпіонкою. Але життя дівчини руйнує одна страшна подія – автомобільна аварія, яка повинна поставити хрест на її спортивній кар'єрі. Через безліч важких травм Оксана майже втратила зір. Здається, про виступи на найвищому рівні годі й мріяти. Але дівчина не збирається так просто здаватися. З допомогою лікарів та зібравши всю силу волі спортсменка виступить на паралімпійських іграх у Пекіні, де завоює золото.

Толока

Режисери: Михайло Іллєнко

Жанр: драма, історія, романтика

Прем'єра: 20.08.2020

В основі фільму балада Тараса Шевченка «У тієї Катерини хата на помості». Творці фільму пропонують екскурс у події з житті нашого народу. У сюжеті йдеться про жінку, яка шукає способи визволити свого брата з турецького полону… Катерина пообіцяла свою прихильність тому, хто зможе його звільнити. Правда, це не її брат, а коханий. І якби це була балада Тараса Шевченка, то відрубали би Катерині голову, а тут історія продовжується й охоплює все нові й нові події. Козаччина, Голодомор, Чорнобиль, війни, революції – це те, що зробило наш народ таким, яким він є.

Тарас. Повернення


Режисер: Олександр Денисенко

Жанр: драма, історія

Прем’єра: 17.09.2020

Читайте також: «Я хотів розірвати шаблон уяви про Шевченка», – режисер про фільм «Тарас. Повернення»

Масштабна історія про останні місяці заслання Тараса Шевченка в російській царській армії, що окупувала в середині ХІХ ст. казахські степи. Поет отримує звістку від друзів про помилування його царем Олександром II. Однак військове керівництво Новопетрівського форту не поспішає повідомляти про це Тараса, й не видає наказ про звільнення. Більше того, до форту прибуває таємний агент з Петербурга…

Атлантида


Режисер: Валентин Васянович

Жанр: драма

Прем’єра: 05.11.2020

Фільм розповідає про життя Донбасу після майбутньої перемоги України у війні з Росією і повернення окупованих територій. 2025-й, після закінчення війни пройшов рік. Територія Донбасу визнана непридатною для проживання, а навколишнє середовище настільки спустошене, що зміни здаються неможливими.

Номери

 

Режисери: Олег Сенцов, Ахтем Сеітаблаєв

Жанр: драма, фантастика

Прем’єра: 19.11.2020

Повнометражний художній фільм, що був створений за однойменною п'єсою Олега Сенцова. Це розповідь про ув'язнене суспільство, яке намагається побороти свої страхи та отримати свободу. У світі Номерів все підпорядковується суворій системі й верховному правителю – Нулю. У цьому світі номерів раптом пішов збій – Сьомий почав відносини не зі своєю парною – Четвертою. Від цього зв'язку з'являється дитя – Одинадцять. Та у відповідальний момент Сьомий відмовляється від свого сина, так само як вчинив зі своїм другом Дев'ятим, коли той вирішив публічно висловити свою думку. Але саме «безхребетному» Сьомому вдається звільнити героїв від системи. 

Черкаси

Режисер:Тимур Ященко

Жанр: Воєнна екшн-драма

Прем'єра: 27.02.2020

 
 
Лютий 2014 року. Починається окупація Кримського півострову. Мінний тральщик «Черкаси» разом з іншими українськими кораблями заблокований в озері Донузлав — шлях до моря перекритий затопленими судами російського флоту. Це пастка. Наші кораблі починають здаватися росіянам. Здається, іншого виходу просто нема.  Фільм засновано на реальних подіях. Історія останнього українського корабля у Криму, який чинив опір і продовжував відважну боротьбу.
 

Червоний. Без лінії фронту

Режисер: Заза Буадзе, Тарас Ткаченко

Жанр: Драма, історія, екшн

Прем’єра: 29.10. 2020

Події розгортаються в Україні в 30-ті роки ХХ століття. Перша світова війна давно скінчилася, а до Другої світової ще кілька років. Проте на цих землях війна не припинялася ніколи. У цьому пеклі загартовується характер Данила Червоного, якому судилося пройти шлях від студента Кременецького ліцею до командира загону УПА.

Драма «Червоний. Без лінії фронту» – це екранізація перших двох глав роману Андрія Кокотюхи «Червоний». Фільм є передісторією до стрічки «Червоний», яка вийшла в український прокат у серпні 2017 року.

Безславні кріпаки

Режисер: Роман Перфільєв

Жанр: Пригоди, екшн, комедія

Прем’єра: Грудень 2020

Події розгортаються у 1844 році. Молодий Тарас Шевченко у кріпацтві. Раптом в  Україну потрапляє японський самурай. Познайомившись ближче із Тарасом, він вирішує навчити його бойовим мистецтвам. Тепер хлопцеві немає сенсу тікати з кріпацтва. Він готовий подивитися ворогові у вічі та битися до останньої краплі крові ворога..

Ідея проекту спала йому на думку під час Революції Гідності, коли українські художники почали зображати класиків літератури у сучасних образах байкарів або хіпстерів. А чому б не зобразити Кобзаря самураєм? Перша назва фільму була «Тарас Шевченко: Перший самурай», згодом її змінили. Знімаючи фільм особливу увагу приділили костюмам та бойовим сценам.

Помилка у діагнозі (Ми є… Ми поруч)

Режисер: Роман Балаян

Жанр: Драма, фантастика

Прем’єра: Осінь 2020

Режисер, народний артист України Роман Балаян повертається до великого кіно вперше за 11 років. Після своїх «Райських птахів» легенда українського зняв чорно-білу стрічку про відомого хірурга, який припускається помилки в діагнозі свого хрещеника.

 

Підготувала Катерина Бортняк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!