Львів'яни можуть отримати премію імені Ірини Калинець

1665 0
Висунення кандидатур на здобуття премії імені поетеси зі Львова Ірини Калинець за активну участь у громадсько-політичному житті України відбувається до 15 жовтня. Про це повідомили у прес-службі Міжнародного освітнього фонду імені Ярослава Мудрого, який з 2013 року присуджує премію.
фото: politics.zt.ua, fundym.org.ua, zik.ua

фото: politics.zt.ua, fundym.org.ua, zik.ua

Згідно із положенням, премія імені Ірини Калинець за активну участь у громадсько-політичному житті України присуджується Міжнародним освітнім фондом імені Ярослава Мудрого за видатні здобутки та успіхи, які сприяють розвитку українського суспільства, за утвердження історичної пам’яті українського народу, його національної свідомості та самобутності, розвиток української освіти, культури та літератури й утверджують високий авторитет України у світі.

Її можуть присудити громадянам України, іноземцям та особам без громадянства.

Критерії присудження премії:

 - За громадську позицію та мужність – особі, котра активно відстоює українські позиції у державотворчому процесі.

 - За низку публікацій (наукових, науково-публіцистичних, публіцистичних), в яких утверджується авторитет України та вивчаються «білі плями» історії України.

 - За виявлення та популяризацію героїчних сторінок в історії України (у музейній справі).

Присудження Премії проводиться за рішенням науково-експертної ради фонду. Висунення кандидатур на здобуття премії відбувається до 15 жовтня. Як йдеться у положенні, особа може бути лауреатом премії лише один раз. Подання на премію приймаються від громадських організацій, державних установ та підприємств всіх форм власності за адресою: 01042, м. Київ, бульвар Марії Приймаченко,6а, Міжнародний освітній фонд імені Ярослава Мудрого. Прізвище лауреатів друкуються в ЗМІ.

17 березня 2015 р. відбулося вручення Премій ім. І. Калинець Лідії Купчик за перемогу в номінації «За громадянську позицію та мужність у відстоюванні українських ідеалів», Василю Глинчаку у номінації «Виявлення та популяризація героїчних сторінок в історії України» та Галині Райбедюк за перемогу в номінації «Білі плями» історії України».

Довідково: Калинець Ірина Онуфріївна (6 грудня 1940 р. – 31 липня 2012 р.) – поетеса, прозаїк, публіцист, культуролог, літературознавець, громадський діяч.

Народилася у місті Львові в українській робітничій родині. Закінчила слов’янське відділення філологічного факультету Львівського університету (1964), після чого учителювала. Під час другої хвилі брежнєвських репресій за виступи на оборону переслідуваних діячів культури 1970 р. звільнена з роботи. У липні 1970 року підписала протест дев’яти громадян Львова проти арешту Валентина Мороза. У грудні 1971 підписала декларацію про створення Громадського комітету захисту Ніни Строкатої. 1972 року заарештована за «антирадянську агітацію та пропаганду», засуджена до шести років ув’язнення в політичних таборах Мордовії та трьох років заслання в Читинській області. Після відбуття терміну 1981 року повернулася до Львова.

Починаючи з 1987 Ірина Калинець бере щонайактивнішу участь у пробудженні вільного культурного та громадського життя Львова: читання публічних лекцій про Василя Стуса, участь у створенні Клубу молодих учених і Товариства Лева, участь у створенні й роботі групи «Євшан-зiлля», яка почала видавати однойменний незалежний культурологічний альманах. Брала активну участь у створенні Товариства української мови (ТУМ), «Меморіалу», Народного Руху України. Учасник руху за відродження УГКЦ.

1990 року Ірину Калинець обирають депутатом Верховної Ради України. З травня 1990 працює начальником Львівського обласного управління освіти. Ініціювала перебудову навчального процесу в напрямку українізації шкільної системи, зміну програм, створення низки нових навчальних закладів (ліцеїв, гімназій, зокрема ліцею «Героїв Крут»), профільної газети «Основа», Міжнародного центру освіти, науки й культури, відновила діяльність «Рідної школи».

З 1992 по 1994 працювала у Верховній Раді головою підкомісії в Комісії ВРУ з питань освіти. З 2002 по 2011 рік працювала доцентом, згодом професором кафедри української літератури Львівського національного університету імені Івана Франка.

Автор поетичної книги «Шлюб із полином» (1995), роману «Вбивство тисячолітньої давності» (1997); наукових праць «Гуни – нащадки Ізраїля» (Львів, 1997); Студії над «Словом о полку Ігоревім» (Львів, 1999); «Загадки хрещення України-Руси» (Львів, 2000); «Епоха гунів та її передісторія: у світлі біблійних джерел» (Львів, 2007) та ін.

Героїня світу (США, Ротчестер, 1998). Нагороджена орденом княгині Ольги ІІІ (2000) та ІІ (2006) ступенів. Померла внаслідок тяжкої і тривалої недуги на 72-му році життя.

Джерело: Zik.

Опублікувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!