Президент підписав закон про штрафи за перевезення дітей без автокрісел

4140 0
Він набуде чинності наступного після опублікування дня.
Фото: 5.ua

Фото: 5.ua

Учора, 15 листопада, президент Володимир Зеленський підписав ухвалений ВРУ 29 жовтня закон про посилення відповідальності за перевезення дітей віком до 12 років у машинах без автокрісел. Про це повідомляє Офіс презиента.

Закон доповнює статтю 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП) новими частинами, згідно з якими за порушення правил перевезення дітей на водія накладається штраф у розмірі 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510 грн). Повторне правопорушення, вчинене протягом року, карається штрафом у розмірі 50 неоподатковуваних мінімумів (850 грн).

Читайте також: Чи вплинуть штрафи за відсутність автокрісла на львівські таксі

На органи Національної поліції покладається обов’язок розглядати справи про адміністративні правопорушення щодо порушення правил перевезення дітей.

Втім, як повідомила у коментарі Tvoemisto.tv речниця патрульної поліції Львівської області Катерина Рибій, поліція досі не отримала роз'яснення щодо закону, зокрема тих, що стосуються перевезення дітей у таксі. У самому законі це також не пояснено.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Додамо, вартість автокрісел, яких є кілька видів для дітей різного віку, становить орієнтовно від 1,5 до 7 тис. грн, а бустера (сидіння для старших дітей) починається від 600-700 грн.

Читайте також: Що може відбуватися з дитиною в авто без автокрісла під час аварії. Моделювання, відео

Натомість в Українській таксомоторній асоціації заявляють, що закон суперечить іншим нормативним актам, що стосуються перевезення в таксі. Також Асоціація говорить, що закон мав би набути чинності за пів року після опублікування, а тим часом Кабмін має привести його у відповідність до інших нормативних документів та видати ті, яких бракує.

Окрім штрафів за перевезення дітей віком до 12 років або зростом менше за 145 см без автокрісла, у законі ідеться про штрафи за перевезення дітей до 16-річного віку в кузові будь-якого вантажного автомобіля та перевезення організованих груп дітей у темну пору доби.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!