Президент підписав закон про зменшення штрафів за порушення трудового кодексу

7567 0
Тепер неоформлений офіційно працівник «коштуватиме» чотири мінімальні зарплати замість 140 тисяч гривень.
Фото: freejojo.com

Фото: freejojo.com

Президент Володимир Зеленський учора, 31 січня, підписав закон, що стосується зменшення штрафів за порушення трудового законодавства роботодавцями. Про це ідеться на сайті парламенту.

У пояснювальній записці до документу зазначається, що великі штрафи створюють тиск на малий і середній бізнес.

Відтак, роботодавці, які не уклали договір з працівником, які оформили його на неповний робочий час, коли фактично він працює повний робочий день, або виплатили заробітну плату без нарахування та сплати ЄСВ та податків, отримуватимуть письмове попередження.

Читайте також: В Україні працюватимуть за 7 видами трудових договорів. Що це означає

За повторне порушення протягом року штраф становитиме 4 розміри мінімальної зарплати за кожного працівника (зараз мінімальна зарплата – це 4723 грн).

Також зменшуються штрафи за відмову виплачувати мінімальну зарплату працівникам, призваним на військову службу. Штраф за це – дві мінімальні зарплати.

Якщо роботодавець не допускає перевірку дотримання трудового законодавства, то заплатить штраф у вісім мінімальних зарплат. А у всіх інших випадках порушення трудового законодавства на роботодавця очікує письмове попередження або штраф у розмірі мінімальної зарплати.

Читайте також: В уряді пропонують узаконити роботу з дому та гнучкий графік

Нагадаємо, у січні почала діяти норма, що передбачає збільшення штрафів для роботодавців за порушення кодексу законів про працю. Так, за неоформленого працівника штраф становив 141 тис. гривень.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!