Президент підписав закон, що розблоковує трансплантацію органів в Україні

3107 0
НСЗУ виконуватиме функцію замовника медичних послуг з трансплантації з 1 січня 2020 року.
Ілюстративе фото

Ілюстративе фото

Петро Порошенко підписав доопрацьований закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині», який розблоковує систему трансплантації органів. Про це повідомляє Укрінформ.

Читайте також В Україні офіційно затвердили професію трансплант-координатора

До початку роботи Єдиної державної інформаційної системи трансплантації, яка має запрацювати з 2020 року, положення цього закону застосовувати не будуть, натомість трансплантацію організовуватимуть на основі інформації з паперових носіїв.

Також до початку роботи ЄДІСТ та впродовж наступних трьох місяців її роботи рішення про можливість або неможливість трансплантації від донора-трупа прийматимуть на консиліумі лікарів на основі листа очікування у черзі на пересадку.

НСЗУ виконуватиме функцію замовника медичних послуг з трансплантації з 1 січня 2020 року. Крім цього, розширили перелік близьких родичів. До них включили двоюрідних братів і сестер, дядьків, тіток, племінників, що розширює коло осіб для родинного донорства.

Читайте також: В Україні з’явиться єдиний реєстр донорів. Деталі

За законом, сімейний лікар може отримувати згоду на посмертне донорство та матиме право вносити таку інформацію до ЄДІСТ, а також визначено можливість донорства кісткового мозку від повнорідних братів або сестер віком до 18 років. Закон також надає право на донорство гемопоетичних стовбурових клітини особам до 18 років.

Нагадаємо, у червні президент підписав основний закон про трансплантацію органів. Місяцем раніше його схвалив парламент.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!