Президент підтримав звернення про присвоєння Андрею Шептицького звання праведника народів світу

1735 1
Про це він сказав під час візиту в Польщу.
фото: Reuters

фото: Reuters

Президент Володимир Зеленський підтримав звернення Всеукраїнського конгресу іудейських релігійних громад до центру пам’яті Голокосту «Яд Вашем» про присвоєння митрополиту Андрею Шептицькому почесного звання Праведника народів світу. Про це повідомляє Офіс президента.

Про підтримку Володимир Зеленський сказав під час візиту до Польщі. У своїй промові він згадав, що серед убитих євреїв було багато українців, і окремо згадав трагедію в Бабиному Яру.

Також він згадав командира танка Т-34 Ігоря Побірченка, який разом з екіпажем першим розбив браму концтабору Аушвіц, і солдатів ударного батальйону 100-ї Львівської дивізії, які увійшли до табору під керівництвом полтавчанина єврейського походження Анатолія Шапіро та які разом з бійцями 322-ї дивізії Першого українського фронту визволяли табір.

Читайте також: Митрополит Андрей Шептицький отримав титул праведного

Володимир Зеленський також сказав, що почесного звання Праведника народів світу офіційно удостоєно понад 2,5 тис. українців, хоча тих, хто рятував євреїв, ризикуючи власним життям, було значно більше.

«Не можу не згадати і про родину Шептицьких, яка не тільки врятувала понад 160 євреїв, але й відкрито вимагала від нацистських керівників припинити їхнє переслідування. Нещодавно головний рабин України Моше Реувен Асман попросив центр пам’яті Голокосту «Яд Вашем» присвоїти митрополиту Андрею Шептицькому почесне звання Праведника народів світу. Я долучаюся до цього прохання задля відновлення історичної справедливості», – сказав президент.

Додамо, з проханням визнати митрополита Андрея Шептицького праведником народів світу до «Яд Вашем» звернулись також представники УГКЦ та наукових кіл. Утім, у центрі пам’яті Голокосту відмовили, зазначивши, що можуть повторно переглянути документи.


Читайте також:
28 Січня, 2020 09:09
666 ... давно сказав мудрий єврей про таких от українців-"праведників" -- " ..Храпит и яростно дрожит казацкий конь при слове "ж.д" .. " ... Слава Україні ! ...
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!