Укрзалізницю можуть розділити на три частини. Що це означає

3763 0
Термін розробки плану – до грудня 2019 року.
ілюстративне фото: Главком

ілюстративне фото: Главком

Президент України Володимир Зеленський доручив Кабміну розробити та представити план реструктуризації «Укрзалізниці». Про це повідомляють на сайті Ліга. Бізнес.

Йдеться про розподіл державної компанії на три частини – залізничну, вантажну та пасажирську, а також її часткову приватизацію. Термін розробки плану – до грудня 2019 року.

Чи добре розділяти Укрзалізницю?

Із погляду економіки, поділ УЗ ​​на кілька операторів – це правильний крок з оздоровлення компанії. Утворюються свого роду окремі «центри прибутку і обліку витрат».

Поділ дозволить чітко розібратися в структурі витрат держкомпанії у бізнес-сегментах, а часткова приватизація активів УЗ і допуск приватної магістральної тяги в Україні створить конкурентне середовище на ринку вантажних залізничних перевезень.

Скільки потрібно часу на реорганізацію УЗ?

Для реалізації планів по розділенню УЗ буде потрібно від 3 до 6 місяців. Необхідно провести роботи з передачі активів на баланс нових операторів, провести організаційні заходи, розподілити права і обов'язки, знайти джерела фінансування.

Читайте також: Укрзалізниця хоче підвищити ціни на квитки для пасажирів

Які проблеми не вирішать?

Саме поділ держкомпанії на кілька операторів і лібералізація локомотивної тяги не вирішить основних проблем УЗ.

Інфраструктурних:

- низька автоматизація перевізного процесу;

- наявність малодіяльної інфраструктури;

- наявність великої кількості непрофільних активів.

Кадрових:

- загальна кількість персоналу в УЗ становить близько 260 000 осіб. Витрати на утримання становлять 51% всіх операційних витрат або близько 40,5 млрд грн на рік. 

Інвестиційних:

- з огляду на стан залізничної інфраструктури УЗ, в її оновлення і модернізацію необхідно щорічно інвестувати $3 млрд - $5 млрд.

Збиткових пасажирських перевезень:

- щорічні збитки УЗ від пасажирських перевезень становлять близько 12,4 млрд грн на рік. У тому числі 6,3 млрд грн - приміське сполучення, 6,1 млрд грн - міжміське сполучення.

Застарілої тарифної системи УЗ:

- унаслідок поділу вантажів на тарифні класи і диференціації вартості транспортування вантажів різних класів маємо суттєвий розрив у вартості перевезення (при майже однаковій собівартості).

Корупції в УЗ

- щорічно через корупцію УЗ втрачає від 25 до 40 млрд грн.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!