Президенту України можна адресувати електронні петиції

4012 0
Якщо протягом 90 днів петиція збере 25 тис. підписів, Президент України має її розглянути.
Фото: zakarpat-rada.gov.ua, zuit.org, rian.com.ua

Фото: zakarpat-rada.gov.ua, zuit.org, rian.com.ua

28 серпня Президент Петро Порошенко підписав Указ, яким затвердив порядок розгляду електронної петиції, адресованої Президентові України, та дав старт роботі відповідного сайту.

Як зазначається в документі, запровадження цього механізму здійснюється задля забезпечення реалізації права громадян на звернення до Глави держави з електронними петиціями та на виконання частини другої статті 102 Конституції України і статті 23_1 Закону України «Про звернення громадян».

Відтепер на офіційному інтернет-представництві Президента України можна створити свою петицію, або підтримати вже існуючі. Для цього слід зареєструватися на сайті (Прізвище, ім’я, по батькові автора (ініціатора), адреса електронної пошти, пароль). Після чого для активації облікового запису перейти за посиланням, вказаним в електронному листі, що надійшов на email, зазначений під час реєстрації.

Для того, щоб створити нову електронну петицію, потрібно натиснути на кнопку «Подати петицію», що розташована у верхньому правому куті всіх сторінок розділу електронних петицій. На сторінці створення нової електронної петиції у спеціальній формі потрібно зазначити суть звернення та текст петиції, ввести захисний код. Після натиснення кнопки «Створити петицію» створена електронна петиція потрапляє на перевірку адміністратора веб-сайту Офіційного інтернет-представництва Президента України на відповідність вимогам, установленим Законом України «Про звернення громадян».

Електронна петиція, яка відповідає встановленим вимогам, оприлюднюється у розділі електронних петицій на сторінці «Триває збір підписів» протягом двох робочих днів з дня її надсилання автором (ініціатором). У разі невідповідності електронної петиції встановленим вимогам оприлюднення такої петиції не здійснюється, про що автор (ініціатор) електронної петиції отримує повідомлення на вказану ним адресу електронної пошти.

Електронна петиція, адресована Президентові України, розглядається за умови збору на її підтримку не менш як 25 тисяч підписів громадян протягом не більше трьох місяців з дня оприлюднення петиції.

Про підтримку або не підтримку електронної петиції, адресованої Президентові України, публічно оголошується Президентом України на веб-сайті Офіційного інтернет-представництва Президента України.

Відповідь на електронну петицію не пізніше наступного робочого дня після закінчення її розгляду оприлюднюється у розділі електронних петицій на сторінці «З відповідями», а також надсилається у письмовому вигляді автору (ініціатору) електронної петиції.

У відповіді на електронну петицію повідомляється про результати розгляду порушених у ній питань із відповідним обґрунтуванням.

У разі визнання за доцільне викладені в електронній петиції пропозиції можуть бути реалізовані Президентом України шляхом прийняття з питань, віднесених до його компетенції, відповідного рішення. Главою держави за результатами розгляду електронної петиції можуть розглядатися та вноситися в установленому порядку на розгляд Верховної Ради України законопроекти, спрямовані на вирішення порушених у петиції питань.

За перші 6 днів на сайті Президента вже було подано понад 1500 петицій. Найбільше підтримку, станом на 2 вересня 2015 р., отримала петиція від голови наглядової ради ВГО «Українська асоціація власників зброї» Георгія Учайкіна, який вимагає «законодавчо затвердити право громадян України на захист». Її підтримало майже 18 тис. громадян.

Опублікував Ігор Саджениця

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!