Про що не варто запитувати у військових. Поради психолога

2588 0
Деякі запитання змушують військових відчувати провину чи брехати.
Фото умовне

Фото умовне

Щодня військовослужбовці захищають Україну на передовій. Досить часто бійцям доводиться чути від цивільних людей запитання, які можуть їх травмувати, спричинити стрес чи агресію. Про це в коментарі Tvoemisto.tv зазначив військовий психолог Андрій Козінчук.

За словами психолога, не варто ставити військовослужбовцям запитання, на які у них немає відповіді чи такі, що можуть викликати у них почуття провини.

«Не варто ставити такі запитання, відповідь на які нічого не змінить. Військові дуже не люблять, коли їх запитують: «Коли закінчиться війна?» або «Коли вже це все закінчиться?» Боєць у такі моменти відчуває свою провину, бо це ж він недобре воює і винен у тому, що війна ще не закінчилася. Ніколи не питайте у воїна, чи він убивав. Це дуже неввічливе запитання, бо тоді військовослужбовець думає, що його хочуть зачислити до когорти вбивць. Але вони не вбивці – вони знищують живу силу противника», – пояснив він.

Читайте також: У ВООЗ вважають, що кожному четвертому українцю загрожує психічний розлад через війну

Окрім того, питання «Чи сумував ти за мною?», «Чи думав ти про наших дітей?» змушують військовослужбовця брехати, бо на війні він думав лише про одне – як вижити. 

«Або ж: «Чи вбивав ти цивільних?», «Розкажи, що було найстрашніше на війні?» Дуже часто люди, питаючи про це, мають своє уявлення, що може бути страшним, і самі не готові до відповіді», – підкреслив психолог.

Нагадаємо, що Андрій Козінчук в інтерв'ю Tvoemisto.tv розповів, чи втомилися військові, як долають апатію, чи звертаються до психотерапевтів по допомогу та чи страждають на посттравматичний синдром. Детальніше читайте за посиланням.

Ірина Давосир

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!