Про що потрібно не забути батькам школярів напередодні 1 вересня. Перелік

3960 0
Довідки, взуття, зошити та безліч дрібничок, які потрібні дітям у школі.
Фото: rivne.media

Фото: rivne.media

У понеділок, 2 вересня, розпочинається новий навчальний рік. Tvoemisto.tv дізналось у фахівців, які приготування потрібно зробити батькам напередодні.

Читайте також: Львів'ян закликають 1 вересня витратити гроші на благодійність замість квітів

Передусім дитина повинна мати довідку про медогляд. Як розповів Tvoemisto.tv головний педіатр Львова Богдан Остальський, діти віком від 5 до 6 років мають пройти ретельний медогляд перед зарахуванням до школи. Це обов’язковий огляд у педіатра, який також дає скерування до вузьких спеціалістів: хірурга, офтальмолога, ЛОРа, стоматолога, логопеда, психіатра, ендокринолога.

«Інші лікарі – якщо є показання. Це вирішує сімейний лікар. Також потрібно здати аналізи – крові, сечі, калу, зокрема – крові на цукор. Остаточний висновок робить сімейний лікар, який видає довідку за формою 086-1/о, що потрібна в школі», – говорить лікар.

Богдан Остальський додає, що є один «нюанс»: у цій довідці немає графи про щеплення, а довідку про вакцинацію скасували, та, водночас, МОН і МОЗ рекомендують не допускати до навчання дітей, які не мають щеплень.

Читайте також: У Львові дітям без щеплень не заборонятимуть ходити в школи і садочки

Також поглиблений медогляд мають пройти школярі у 10-11 років. З 15 років хлопці щороку проходять повний медогляд, бо досягли допризовного віку, а дівчатка – у 15 і 17 років. З 15 років до аналізів додається флюорографія. Поміж тим достатньо раз на рік відвідувати педіатра або сімейного лікаря та стоматолога, каже Богдан Остальський. А також – здавати стандартний набір аналізів. Це у випадку, якщо дитина здорова.

Окрім того, щороку школярі мають проходити у сімейного лікаря так звану пробу Руф’є, що допомагає визначити їхню групу для занять фізкультурою.

«Ідеться про компенсаторні можливості серцево-судинної системи після фізичних навантажень. Більшість дітей у Львові займаються в основній групі і виконують всі нормативи. Суттєво менше дітей є у підготовчій групі – їм не можна давати максимальні навантаження, тому вони не здають нормативи і не беруть участі у змаганнях. Зазвичай це діти, які часто хворіють на застуди тощо. Найменше дітей – 2-3% – мають покази до спеціальної групи. Це діти, які мають серйозні патології або хронічні захворювання. Вони роблять тільки легку розминку», – каже Богдан Остальський.

Якщо ж із медичними довідками все добре, то варто згадати про речі, що мають бути зібрані перед початком занять. Директорка львівської школи №4 Ольга Баран розповіла Tvoemisto.tv про те, що потрібно мати першачкам. Передусім це ортопедичний ранець, вага якого не перевищує 700 грам.

«У нього має бути стійка спинка з масажними профілями, плечовим ременем, з яскравого матеріалу. Також потрібно мати змінне взуття на неслизькій підошві, спортивну форму та спортивне взуття на гумовій підошві і сумочку для цього всього», – говорить директорка.

Читайте також: Чи потрібно львівським батькам купувати шкільну форму перед новим навчальним роком

Окрім того, першачкам потрібні тонкі зошити в косу лінійку і в клітинку, альбом для малювання, папка для акварелі, кольоровий папір і картон, ножиці, клей, прості і кольорові олівці, фломастери, лінійки, точилки, пластилін, дошка для ліпки, фарби акварельні, гуаш, пензлики, склянка-непроливайка, папка для зошитів і пенал.

Також нагадуємо, що майже в усіх школах Львова відзначати перший дзвоник будуть 2 вересня, у понеділок. Детальніше про заходи в кожній школі можна дізнатись за посиланням.

Олександра Бодняк, Ольга Коваль

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!