Про які хвороби може свідчити об’єм талії. Роз’яснення МОЗ

6197 0
Окружність талії необхідно вимірювати як жінкам, так і чоловікам, аби запобігти виникненню абдомінального жиру
Фото: thucphamchucnangantoan.com.vn

Фото: thucphamchucnangantoan.com.vn

Люди здебільшого звикли вимірювати вагу, аби стежити за здоров’ям. Утім не менш важливими є показники м‘язової маси в організмі, яку не завжди можна перевірити завдяки вагам. У МОЗ пояснюють, чому важливо вимірювати окружність талії та як це впливає на здоров’я.

Читайте також: Руйнівники міфів. Уляна Супрун про манту, перекис водню та ВСД

Вимірювання окружності талії — найбільш точний показник, аби виявити кількість абдомінального жиру. Найбільш небезпечним цей жир є якраз на рівні талії. Він може оточувати життєво необхідні органи, такі як кишківник, підшлункову залозу та печінку, та порушувати їх функцію. Крім цього, високі показники цього жиру в організмі можуть спричинити появу серцево-судинних хвороб, інсульту, діабету, метаболічного синдрому та навіть деяких видів раку.

Згідно з показниками Всесвітньої організації охорони здоров’я, окружність талії для чоловіків 94 см, а для жінок — 80 см, може означати наявність підвищеного ризику появи серйозних хвороб. 102 см та 88 см відповідно — надзвичайно високий ризик.

Читайте також: Чому самотність шкідлива для здоров'я. Пояснює МОЗ

Підвищені ризики для здоров‘я через надмірну вагу можна визначити через співвідношення окружності талії до об‘єму стегон. Щоб отримати цей коефіцієнт, необхідно виміряти показники в сантиметрах та поділити між собою: талію (см) / стегна (см) = коефіцієнт. Якщо цей коефіцієнт для чоловіків становить вище 0,95, для жінок - 0,85 — ризики високі.

Ще один інструмент — індекс маси тіла, що є співвідношенням ваги і зросту. Він показує загальний об‘єм жиру в організмі, не враховуючи те, як саме жирова тканина розподіляється. І хоч надлишок жиру вже є негативним індикатором, важливим є факт, де саме він накопичується.

Читайте також: Уляна Супрун спростувала міфи про популярну дієту

У МОЗ нагадують, що надмірна вага завжди свідчить про проблеми зі здоров‘ям. Зайві кілограми підвищують ризик появи багатьох небезпечних хвороб. Тож медики радять бути активним та повноцінно харчуватися.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!