Профспілки завадили Нацкомісії відновити абонплату за газ

1845 0
Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), не змогла на сьогоднішньому засіданні ухвалити проект нової методики розрахунку тарифу (абонплати) за послуги облгазів.
фото: thekievtimes.ua

фото: thekievtimes.ua

Комісія не змогла ухвалити проект, оскільки засідання регулятора було закрите його головою Дмитром Вовком через активність представників Федерації профспілок України, які заважали проведенню засідання, повідомляє УНІАН.

До закриття, представляючи проект рішення, начальник Департаменту регулювання відносин у нафтогазовій сфері Тетяна Рябуха повідомила, що згідно з запропонованими змінами, тариф на послуги з розподілу газу (абонплату) пропонується розраховувати виходячи не з максимальної приєднаної потужності, тобто максимального споживання газу всіма приладами споживача (як це пропонувалося раніше), а на основі замовленої потужності, яку визначить комісія.

Читайте також: В Україні ввели щомісячну абонплату на газ

«Пропонується перехід від технічної потужності, яка на сьогодні передбачена нормативними документами, до замовленої потужності», - сказала вона, додавши, що для побутового споживача, у якого є лише газова плита (незалежно від наявності або відсутності лічильника), замовлена потужність становитиме 1, 2 куб. м на годину, тоді як раніше було значення 2,5 куб. м на годину.

Згідно з проектом, для інших категорій споживачів (у яких крім плити може бути газова колонка або котел), було запропоновано такі діапазони замовленої потужності - до 2,5 куб. м на годину; від 2,5 до 4 куб. м на годину; від 4 до 6 куб. м на годину; від 6 до 10 куб. м на годину; від 10 до 16 куб. м на годину.

 У коментарі кореспонденту УНІАН експерт з питань ринку природного газу і президент експертної організації «Спілка учасників лібералізації газового ринку» Олег Бакулін заявив, що пропозиції НКЕКП суперечать самому принципу замовної потужності, оскільки її значення має визначати, а потім і замовляти в облгазі безпосередньо споживач, а не регулятор. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!