Прокуратура остаточно програла в суді депутату міськради Різнику щодо землі на Липовій Алеї

2471 0
Із 2020 року «Актив-Комплект», що контролює Олексій Різник, орендує на вулиці Липова Алея, 5 у Львові ділянку понад 2,8 га. Вона утворилась після об’єднання двох ділянок.

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду закрив провадження за скаргою заступника керівника Львівської обласної прокуратури і в такий спосіб прокуратура не змогла в судовому порядку визнати недійсним договір оренди землі між Львівською міськрадою та компанією «Актив-Комплект». Про це повідомляють на сайті «Наші гроші. Львів».

Цю компанію контролює депутат Львівської міськради від «Європейської солідарності» Олексій Різник. Із 2020 року вона орендує на вулиці Липова Алея, 5 у Львові ділянку понад 2,8 га. Вона утворилась після об’єднання двох ділянок ‒ 2 га і 0,8 га. Перші 2 га «Актив-Комплект» отримало в оренду після того, як придбало за 27,4 млн грн торговий комплекс, який належав футбольному клубу «Карпати».

Приблизна територія. Скрін із Google Карти

На думку прокуратури, друга ділянка площею 0,8 га є вільною від об`єктів нерухомого майна, а тому її не могли передавати в оренду без аукціону. Так, на ділянці розташовані хіба об`єкти благоустрою: майданчики для паркування автомобілів, проїзди, пішохідні доріжки, зелені насадження тощо.

У першій інстанції прокуратура програла, потім Західний апеляційний господарський суд не задовольнив скаргу прокуратури. Однією з причин стало провальне розслідування у кримінальному провадженні. Так, передачу ділянки в оренду поза конкурсом досліджували слідчі, але розслідування протривало недовго, 29 вересня минулого року його закрили. Суд першої інстанції відхилив посилання прокурора на те, що під час досудового розслідування провели огляд ділянки і не знайшли там об`єктів нерухомого майна.

Читайте також: Суд визнав недійсним рішення виконкому про передачу клубу Picasso молодіжному центру

Львівська міськрада у судах виступала проти прокуратури. Мовляв, у картографічних матеріалах частина однієї будівлі виходить за межі земельної ділянки площею 2 га і заходить на другу ділянку 0,8 га. Судді також враховували висновок експерта, що ділянка не є вільною.

Верховний Суд вирішив, що прокуратура для обґрунтування підстав касаційного оскарження навела справи, в яких різні підстави позовів, різна фактично-доказова база, тому посилання на подібність правовідносин є помилковим. Тож, суд касаційної інстанції закрив провадження, бо встановив,  що висновок щодо застосування норми права, на який посилалась прокуратура у касаційній скарзі, стосується правовідносин, які не є подібними.

Нагадаємо, у червні 2021 року Львівська міська рада погодила фірмі депутата Різника будівництво на цій землі п’яти багатоквартирних житлових будинків на 17 секцій із громадськими приміщеннями. Також там буде дві багатофункціональні будівлі. Загалом у новому комплексі передбачено 35 тис. кв. метрів житлових площ, а також приміщення спортивного призначення та дитячий садок.

Будівництво комплексу суперечить генеральному плану міста, оскільки тут передбачене розміщення спортивних центрів та озеленених територій і не передбачене будівництво житла.

Водночас територія не має зонування, тому в лютому 2021-го депутати міськради проголосували за детальний план цієї території, а міський голова його затвердив. При цьому проєкт ДПТ не погодила архітектурно-містобудівна рада через те, що архітектори не отримали інформації про реальну щільність житлового комплексу, також детальний план не передбачав розрахунки транспортного навантаження на вулиці Липова Алея. Раніше цю територію резервували для розбудови допоміжної інфраструктури стадіону «Україна».

Ольга Коваль

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!