Пропонують не зносити цілком. Що буде з будівництвом на вулиці Поповича у Львові

1653 0
Містобудівні умови та обмеження погодили із правками, зокрема забудовника зобов'язують залишити елементи історичного будинку.

Сьогодні, 9 липня, на засіданні виконавчого комітету Львівської міської ради погодив видачу містобудівних умов і обмежень на нове будівництво ОСББ «Грушевський». Йдеться про будівництво житлового будинку на вул. Ємельяна Поповича.

Читайте також: Депутати дозволили знести будинок у центрі Львова

Містобудівні умови та обмеження погодили із правками, зокрема давню будівлю пропонують не зносити цілком, забудовника зобов'язують залишити елементи історичного будинку. А також вирішили провести архітектурний конкурс на нове будівництво.

«Потрібно прописати правки, тоді це буде інше рішення, яке має інші зобов’язання. Зокрема, не має йтись про знесення. У світі є багато прикладів, коли елементи давньої будівлі вписуються в сучасну. Це історичний ареал. Також потрібно вирішити проблеми з мережами», – каже міський голова Львова Андрій Садовий.

Заступниця міського голови з питань ЖКГ Ірина Маруняк під час засідання зазначила, що водоканал дослідив мережі і з’ясував, що колектори поблизу будинку у задовільному стані. Ремонту потребують внутрішньобудинкові мережі, які є в аварійному стані.

Візуалізації ЛМР

Йдеться про будівництво довкола якого дискусії тривають з 2020 року, коли депутати депутати Львівської міськради затвердили детальний план території. Він передбачав знесення будинку XIX ст. на вул. Поповича. На його місці планують звести 5-поверхівку. Будинок не є пам’яткою архітектури, але мешканці виступають проти нового будівництва. Вони певні, що це може стати причиною руйнування сусідніх будівель, які є пам’ятками.

Читайте також: У Львові з'явився спортивно-ігровий майданчик неподалік від центру

Нагадаємо, до 2018 року серед засновників ОСББ «Грушевський» був теперішній депутат Львівської міської ради від Європейської солідарності Назарій Бербека та його бізнес-партнер Тарас Дідик.

Нині за даними аналітичної системи УouСontrol Засновниками ОСББ є четверо осіб, серед яких 80-річна Степанія Марчак, мати Ігоря Марчака. Він був директором «Львівтеплоенерго» та головою правління «Львівгазу». Серед засновників також родина Лілія Князевич, Микола Князевич та Георгій Пушинський. Микола Князевич є головним державним інспектором Державної митної служби України. 

Додамо, що ще з 1 січня минулого року всю проєктну документацію на нове будівництво в історичних місцях мали розробляти відповідно до історико-архітектурних опорних планів. Львів свій план мав отримати на початку 2020-го. Тоді керівниця управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко розповідала, що Львів поділять на 28 комплексних охоронних зон, а забудови – на кілька категорій: цінну, дисонуючу, компенсаційну та малоцінну. Але план досі перебуває на повторному погодженні в області і ще навіть не дійшов до Мінкульту. 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!