Територію «Простору Синагог» суд вивів з комунальної власності

3826 0
Руїни синагоги «Золота Роза» на вулиці Федорова, 27, де сьогодні створено «Простір синагог», згідно з рішенням суду більше не належать Львівській міській раді.
фото: lviv.web2ua.com

фото: lviv.web2ua.com

Господарський суд Львівської області, згідно з рішенням оприлюдненим 11 травня 2017 року в Єдиному державному реєстрі судових рішень, визнав недійсною ухвалу Львівської міської ради «Про питання захисту права власності територіальної громади м. Львова» в частині власності території на Федорова, 27. Про це повідомляє сайт lviv.nashigroshi.org.

Суд задовольнив відповідний позов трьох організацій: Об’єднання Комітетів для Євреїв Колишнього Радянського Союзу (Вашингтон, США), Представництва Американського Об’єднання Комітетів для Євреїв Бувшого Радянського Союзу (Львів) та Єврейської релігійної громади «Турей Загав» (Львів).

Одним з аргументів позивачів було те, що в оскаржуваній ухвалі не було визначено правових підстав набуття Львівською міською радою права на спірний об’єкт. Крім того, на думку позивачів, ЛМР перевищила повноваження, оскільки територія колишньої синагоги входить в межі Державного історико-архітектурного заповідника, який віднесено до повноважень центрального органу виконавчої влади, тобто до державної власності.

Читайте також:  Що має побачити кожен львів’янин: простір синагог

Заява юристів мерії про те, що право власності територіальної громади Львова набуто на тій підставі, що руїни синагоги є пам’яткою культурної спадщини місцевого значення, на думку позивачів спростовується Законом України «Про охорону культурної спадщини». Згідно з ним, наявність в об’єкта статусу пам’ятки місцевого значення не свідчить автоматичне перебування його у комунальній власності.

Відтак суд вирішив, що Львівська міська рада дійсно не надала «жодних належних та допустимих доказів існування у неї прав на спірний об’єкт». На думку суду у ЛМР не було підстав на право власності. Не було ні створення майна, ні набуття його у встановленому законом порядку тощо. Крім того, юристи мерії, хоч і посилались на закон «Про охорону культурної спадщини», проте не вказали на норму, яка саме забезпечує право власності.

Нагадаємо, першу частину проекту «Простір Синагог» на вулиці Федорова, 27 відкрито 4 вересня 2016 року. Вона включає консервацію залишків синагоги «Золота Роза», маркування фундаменту єврейського Будинку навчання Бейт Гамідраш та встановлення меморіальної інсталяції «Увіковічнення». Як повідомляє Центр міської історії Центрально-Східної Європи, проект є ініціативою для вшанування історії євреїв у Львові та кращого розуміння спільної міської історії і спільної спадщини самими львів’янами і гостями міста. Був реалізований за ініціативою та фінансовою підтримкою міської адміністрації у співпраці з Центром міської історії, Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) та партнерськими єврейськими організаціями.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!