Протести підприємців у Львові і Мукачево теж хоче вийти з карантину. Головне за ніч і минулу добу

4400 0
Усе, на що ви могли не звернути увагу або проспати.
Фото: Главком

Фото: Главком

Черкаси – Мукачево – Дніпро – Львів. «Героїчний» мер Черкас Черкас Анатолій Бондаренко вважає, що ослаблення карантину з 1 травня у місті безпечно, а правоохоронних органів він не боїться.

«Передумовою стали нерівні умови, прийняті постановою Кабінету міністрів, коли одним підприємцям на одній групі дозволили працювати, а іншим – ні», – сказав він.

Бондаренко переконаний, що міська влада не порушує правил карантину, а лише забезпечує рівні умови праці всім підприємцям відповідно до Конституції. Зокрема, «поставили в рівні умови невеликий будівельний магазин і великий будівельний гіпермаркет».

Читайте також: «Коли закриваються одні двері – відкриваються інші». Як львів'яни приборкали карантин

Перед тим міністр внутрішніх справ Арсен Аваков розкритикував рішення влади Черкас пом’якшити карантин і сказав, що голова міста «загрався». «Окремий «полум’яний» привіт меру Черкас передав і президент Зеленський.

Поліція також розпочала кримінальне провадження, а мер Черкас опублікував фото повістки, в якій зазначається, що він має прибути до слідчого 4 травня о 12 годині на допит. 

Міська влада Мукачева Закарпатської області також дозволила відкрити парки та торгові центри з 4 травня, незважаючи на те, що загальнодержавне послаблення карантину має розпочатися з 11 травня. «З понеділка парки та торгові центри будуть відкриті для містян. Відповідне рішення прийнято комісією ТЕБ і НС», – зазначається у повідомленні.

Читайте також: Пенсіонери Львівщини отримають підвищені пенсії, в середньому на 185 гривень

Раніше подібне рішення прийняв очільник Дніпра Борис Філатов. Тут з 4 травня планують відкрити хімчистки, СТО, майстерні та ринки, а пізніше – перукарні, ательє, адвокатські та нотаріальні бюро. А з 30 квітня в місті вже працюють заклади громадського харчування, але без допуску відвідувачів до зали.

У Львові учора проти закриття підприємств на карантин протестували представники малого бізнесу. Люди заявили, що вважають несправедливою ситуацію, коли великий бізнес лише збільшує прибутки.

Підприємці наголошували, що у них немає грошей на оренду, закупівлю товарів, зарплати найманим працівникам. Вони вимагали з 1 травня зняти заборону щодо діяльності мікробізнесу, при цьому гарантували дотримання санітарно-гігієнічних вимог.

Під час акції її учасники дотримувались дистанції і були у масках. Водночас поліція Львівщини на організатора акції склала адмінпротокол.

Читайте також: Штучними методами виїзд українців закордон не зупинити, або Уся підтримка уряду лише на словах

Коронавірус – Львів – Київ. На Львівщині за добу у 24 нових пацієнтів позитивний результат тесту на коронавірус – разом 454. Вилікувалося – 87 осіб, померло 14 осіб.

Село Задвір’я Буського району могли закрити на жорсткий карантин через Covid-19. У селі зареєстровано три випадки коронавірусної хвороби. Із 12 березня по 29 квітня до Буського району повернулися з-за кордону 553 осіб.

Водночас, виконавчий комітет Задвір’янської сільської ради обговорив, але не проголосував за рішення посилити обмежувальні заходи.

Раніше жорсткі обмежувальні заходи у звязку з коронавірусом були введені у селі Давидів, що біля Львова.

Загалом в Україні за добу 455 нових хворих на коронавірус. Загальна кількість 10861 пацієнтів. Зростає позитивне співвідношення тих, хто одужав – 1413, над померлими від COVID-19 – 272 особи. Антилідери незмінні: Чернівецька область (1661), місто Київ (1453), Івано-Франківська (899), Тернопільська (793) області.

Читайте також: На Львівщині у Палаці архієпископів без дозволів хотіли замінити вікна на металопластикові

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що ситуація з коронавірусом дозволяє почати пом’якшення карантину в Україні з 11 травня. Він додав, що люди втомилися від карантину, тому уряд проаналізував ситуацію з Covid-19 і вирішив почати вихід з нього.

Українцям дозволять виїжджати на заробітки? В уряді очікують, що найближчим часом за кордон виїдуть кілька тисяч сезонних працівників, для яких будуть організовувати чартерні рейси українськими перевізниками.

Як каже віцепрем’єр-міністр Вадим Пристайко, вже проведені переговори з представниками Австрії та Ізраїлю, на понеділок заплановані переговори з фінами.

Він додав, що уряд все ж таки розраховує на тих українців, які останнім часом працювали за кордоном. «Але ми усвідомлюємо, що запропонувати найбільш ефективній частині цієї робочої сили європейський рівень зарплат ми не можемо, але і перепон не чинитимемо», – сказав він.

Читайте також: Головне питання або Чи достатньо захищені львівські медики від Covid-19

Справа «ПриватБанку». Директор НАБУ Артем Ситник заявляє, що бюро рухається до оголошення підозр у справі «ПриватБанку». Ситник зазначив, що одна зі статей, яка розслідується в рамках справи – розкрадання чужого майна в особливо великих розмірах, передбачає покарання до 12 років позбавлення волі. 

Директор НАБУ назвав замовників і організаторів кампанії з його звільнення, це – ексвласник ВіЕйБі банку Олег Бахматюк і олігарх, колишній власник «ПриватБанку» Ігор Коломойський.

Попереду ще два вихідних дні, тож відпочиваємо, але так, щоб не нашкодити собі і своїм рідним. Гарного Вам дня!

А ботанічний сад ЛНУ імені Івана Франка оголосив конкурс на найкраще ім'я для унікального дерева-велетня, який росте в саду. Це секвоядендрон, якому близько 70 років. Висота його стовбура – 24 м та діаметр – 1,5 м. 
 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!