Львівська альтернатива закордонним протезам

4128 0
Чимало людей останнім часом зіткнулися з потребою протезування. Часто можна зустріти повідомлення, що волонтери збирають гроші на дороге лікування за кордоном, проте мало хто знає, що не лише військових, а й усіх, хто потребує нової кінцівки, безкоштовно протезують на львівському протезному заводі. Фахівці підприємства запевняють, що протезування у Львові нічим не гірше, більше того, пацієнту безкоштовно допомагають навчитися користуватися протезом та замінюють виріб у разі потреби. Tvoemisto.tv вирішило піти на протезний завод та побачити все на власні очі.
Фото: tvoemisto.tv

Фото: tvoemisto.tv

Зараз фахівці Львівського казенного експериментального підприємства засобів пересування та протезування (протезного заводу) працюють з 5 хлопцями, які постраждали в зоні АТО. Обслуговування осіб, які потерпіли в ході АТО і ще не мають інвалідності дозволили зміни до законодавства, які Верховна Рада України прийняла 22 липня. Відтак кожному, хто внаслідок поранення втратив кінцівку, безкоштовно виготовлять сучасні протези із закордонних комплектуючих.

Однак, безкоштовно протези виготовляють не лише для військових, а й усім, хто цього портебує. Окрім того, на базі львівського протезного заводу працює стаціонар, де пацієнти готуються до протезування та проходять реабілітацію, розповіла tvoemisto.tv заступник директора заводу з медичної роботи Вікторія Оліх.

«Це протезування за кошти державного бюджету, яких цього року на ці програми абсолютно достатньо. При потребі буде також додаткове фінансування. Від моменту спілкування з людьми і зняття негативу і до моменту підготовки інваліда до протезування та навчання його користуватися протезом, а також догляд і обслуговування виробу виробу – все безкоштовне», – зазначила Вікторія Оліх.

Територіально завод обслуговує 5 областей Західної України – Івано-Франківську, Рівненську, Волинську, Закарпатську та Львівську, але тут протезують також осіб з інших регіонів – Одеси, Чернівців, Черкас.

«Ми протезуємо за сучасними технологіями, використовуємо комплектуючі провідних світових фірм – Німеччини та Японії. Персонал проходить навчання у німецьких фахівців та на базі Харківського інститутут протезування. У нас є стаціонар, який ми рекомендуємо усім хворим. Люди перебувають тут близько місця, або більше, якщо протезування складне», – розповіла заступник директора.

За її словами, зараз у стаціонарі лікується 20 осіб. Стаціонар розрахований на 24 ліжка.

«Коли говорять про протезування за кордоном, треба зважити в яких умовах людина живе, хто з нею буде там спілкуватися, підтримувати. Маємо осіб, які протезувалися закордоном, але ходити на тих протезах не змогли. Можливо, з ними там працювали замало часу. Спілкування між хворими важливе, адже людина бачить свою травму і має з чим порівняти, поділитися досвідом. Термін перебування  в стаціонарі  від моменту зняття мірки до моменту освоєння навиків ходьби становить близько місяців. Ми даємо рекомендації, безкоштовно ремонтуємо протез, бо за виріб відповідає фірма, яка його виготовила», – зазначає Вікторія Оліх.

У липні на протезному заводі у Львові виготовили перший протез для військового, який втратив ногу під час АТО. Зараз між львівським заводом та військовим шпиталем діє пілотний поект по співпраці. Про всіх військових, які потрапляють у шпиталь і потребують протезування, повідомляють фахівцям підприємства. Хворих оглядають, консультують та надають всю необхідну інформацію.  

«На сьогодні ми працюємо з п’ятьма хлопцями, які потерпіли в АТО. Троє з них втратили кінцівки, а двоє перебувають у візках через травму хребта. Ми виготовляємо ортези, якщо збережена кінцівка, та протези, якщо її немає», - пояснила Вікторія Оліх.

Стаціонари для лікування пацієнтів, яких протезували, мають лише державні заводи. Вони розташовані  у великих містах - Києві, Одесі, Дніпропетровську, Донецьку. Всього таких заводів в Україні 14.

Як розповіла tvoemisto.tv лікар стаціонару з 53-річним стажем Тамара Капустяк, у стаціонарі працює 14 людей. Цілодобово чергують медсестри.

Пацієнти мають можливість займатися в тенажерному залі. Частину тренажерів закупив завод, а кілька навіть подарував колишній пацієнт.

Переважно у стаціонарі лікуються чоловіки. За словами лікаря, така статистика спричинена способом життя чоловіків, зокрема, курінням. Протезують хворих через складні захворювання, такі як цукровий діабет, через який доводиться амплутовувати кінцівки, або ж через побутові чи виробничі травми. 

Адреса протезного заводу: вул. Рудненська, 10

Телефон: (032) 267-68-45, (032) 267-67-02


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!