Процедура оформлення віз для людей з інвалідністю має бути вдосконалена, – експерти

1743 0
Одним з суттєвих візових бар’єрів для людей з інвалідністю в Україні є фінансова недоступність візового збору та транспортних витрат. Про це свідчать результати проведених ГО «Європа без бар’єрів» моніторингу та опитувань. У зв’язку з цим громадські організації просять Єврокомісію та консульства країн Шенгену вдосконалити процедуру оформлення візи для людей з інвалідністю, звернувшись з відповідною петицією.
Фото: rozvytok-hromady.com

Фото: rozvytok-hromady.com

Зокрема, експерти «Європи без бар’єрів» презентували результати моніторингу доступності консульських установ, візових центрів і відділень Державної міграційної служби м. Києва, опитування представників організацій людей з інвалідністю в Києві та семи регіонах, і надали рекомендації з покращення обслуговування людей з інвалідністю для консульств, відділень міграційної служби, візових і паспортних центрів.

Читайте також: Пішоходи чи літні майданчики: Львів знову може стати непрохідним

Моніторингом було виявлено низку поширених перешкод, що створюють ризик для життя і здоров’я осіб з інвалідністю та змушують відчувати приниження людської гідності: сходи без пандусів назовні і без ліфтів усередині будівель, високі пороги, вузькі двері, відсутність місць для паркування автомобілів людей з інвалідністю, наявність пошкоджених тротуарів, вибоїн і високих бордюрів, відсутність спеціалізованих або навіть звичайних вбиралень.

Крім того, було виявлено, що одним з суттєвих бар’єрів для людей з інвалідністю в Україні є фінансова недоступність візового збору та транспортних витрат.

«Якщо раніше організації могли подавати документи за групу осіб до консульства централізовано, то тепер кожен мусить робити це самостійно. Для багатьох людей – особливо тих, хто живе за межами великих міст, де є консульства  і візові центри, витрати на спеціалізований транспорт чи перевезення супроводжуючої особи є непідйомними. Через це люди самі відмовляються від поїздок за кордон навіть за наявності запрошень. Централізоване подання документів і безкоштовна мобільна біометрія суттєво зменшать кількість поїздок і витрат для людей з інвалідністю», - пояснила аналітик ГО «Європа без бар’єрів» Катерина Кульчицька.

Читайте також: Чого бракує людям з інвалідністю у Львові? 7 ідей та пропозицій

За підсумками моніторингу консульствам і посольствам було рекомендовано подбати про архітектурну доступність, надати можливість людям з інвалідністю подавати документи на оформлення візи через Інтернет, скасувати для них сервісний збір у візових центрах, запровадити послугу безкоштовної мобільної біометрії, та дозволити громадським організаціям подавати документи для оформлення візи від імені осіб з інвалідністю.

У зв’язку з цим громадські організації просять  Єврокомісію, консульства країн Шенгену удосконалити процедуру оформлення візи для людей з інвалідністю, звернувшись з відповідною петицією.

«Ми звертаємося до Вас з рекомендацією звільнити людей з інвалідністю від сервісного збору у візових центрах на підставі документів, що підтверджують наявність інвалідності. Також, ми просимо Вас забезпечити можливість акредитації представників НГО людей з інвалідністю у візових центрах, для того щоб такі представники мали право подавати документи людей з інвалідністю від їхнього імені у Ваших установах.  Разом із тим, ми хотіли б закликати Вас підтримати пропозицію щодо запровадження електронної форми подачі документів для людей з інвалідністю задля уникнення ними необхідності міжміських поїздок», - йдеться у петиції.

Низка громадських організацій вже підтримала звернення. За словами ініціаторів петиції, така зміна правил зробить  значно доступнішими подорожі для людей з інвалідністю, зокрема спортсменів і ветеранів АТО, які прямують на реабілітацію.

Опублікував Ігор Саджениця


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!