ProZorro стала обов’язковою до використання по всій Україні

1746 0
Від сьогодні, з 1 серпня, всі державні тендери в Україні будуть проводитися виключно в електронній системі ProZorro. Про це повідомляє Міністерство економічного розвитку і торгівлі України.
Фото: voladm.gov.ua

Фото: voladm.gov.ua

З 1 серпня 2016 року в Україні завершується повний перехід на електронні публічні закупівлі через систему ProZorro. З квітня всі свої надпорогові тендери (від 200 тис для товарів і послуг і від 1,5 млн грн – для робіт) перевели центральні органи влади, великі державні підприємства і природні монополісти. А тепер використовувати ProZorro зобов’язані також місцеві органи влади, комунальні підприємства й інші організації, які використовують кошти платників податків.

Повний перехід на електронну систему означає, що відтепер всі тендери, які перевищують порогові значення, повинні проводитись через систему електронних закупівель  ProZorro. Державний замовник (орган влади, державне чи комунальне підприємство) повинен завантажувати в ProZorro тендерні заявки, оголошуючи таким чином закупівлю. Далі він відповідає на питання постачальників і проводить в електронній системі аукціон чи іншу процедуру, передбачену Законом "Про публічні закупівлі". Після визначення переможця, замовник зобов’язаний також завантажити в систему текст договору з постачальником.

Що стосується так званих допорогових закупівель (вартістю до 200 тис грн на товари і послуги і до 1.5 млн грн на роботи), то використання в ProZorro для них є добровільним, проте дуже бажаним.

"Система працювала в пілоті саме на допорогових закупівлях, і довела свою надзвичайну ефективність: за рік пілотного проекту в ProZorro сума економії склала більше мільярда гривень (загальна сума економії на сьогодні сягнула 2.6 млрд грн). Тому ми закликаємо всіх сумлінних державних замовників використовувати ProZorro ще і на допорогах. Це легко, зручно і вигідно", - підкреслив заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов.

Раніше в.о. начальника управління економіки Львівської міської ради Вікторія Довжик назвала 5 переваг, які отримають львівські підприємці завдяки роботі у системі електронних закупівель «ProZorro»:

  1. Вихід на всеукраїнських ринок державних закупівель, річний обсяг якого близько 250 мільярдів гривень.
  2. Простий доступ до держзакупівель: реєстрація участі у торгах онлайн без надання пакету документів. Це економія часу та коштів для кожного підприємця.
  3. Дослідження ринку, вивчення конкурентів.
  4. Безкоштовна реклама: пропозицію постачальника бачать усі замовники, зареєстровані у «ProZorro».
  5. Відсутність корупційних схем, рівні умови участі для усіх постачальників.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!