Прикарпатський університет передумав будувати хресну дорогу на гору Піп Іван Чорногірський

4599 0
Поки не переконає людей у тому, що в гори треба ходити організованими стежками, на кшталт цієї, а не хаотично.
Фото: rmg.ua

Фото: rmg.ua

У Прикарпатському університеті імені Василя Стефаника повідомили сьогодні, 8 червня, повідомили, що хресну дорогу на гору Піп Іван Чорногірській не будуватимуть.

«Зважаючи на дискусію у соцмережах і різнополюсність її оцінок, університет вирішив після створення мистецької частини проєкту не переходити до наступного етапу його реалізації. Тож інформуємо, що університет не розпочне інфраструктурну частину проєкту, поки не сформує серед громадськості розуміння глибини його мети», – повідомляє пресслужба університету.

У повідомленні університету зазначається, що вишу ідеться не лише про збереження біорізноманіття, але й про розвиток туризму. Водночас автори повідомлення кажуть, що хаотичний туристичний рух призводить до небезпеки винищення природи Карпат.

«Саме це сьогодні є головною загрозою екосистемам Карпат, а не встановлені без архітектурних концепцій і обговорень сакральні об’єкти, які є абсолютно у всіх куточках українських Карпат, включаючи Чорногору», – ідеться в повідомленні.

Наразі замість будівництва хресної дороги в університеті на базі обсерваторії «Білий слон» запускають відеокурси для туристів-початківців та науково-популярні розповіді про духовну спадщину, минуле і сьогодення Карпат.

Читайте також: Через статую Матері Божої на місці Стільського городища прокуратура відкрила кримінальне провадження

Водночас вже майже сотня науковців з усієї України підписала звернення до Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава із проханням відреагувати і вплинути на забудовників.

«Тут поширені десятки рідкісних і зникаючих видів рослин і тварин, занесених до Червоної книги України, а сама територія входить до складу Карпатського національного природного парку. Прокладання нових або розширення існуючих маршрутів у лісовій, субальпійській та альпійській зонах Поп Івана Чорногірського матиме вкрай негативні наслідки для рідкісних і зникаючих видів рослин і тварин. Особливу небезпеку ці дії становлять для ендеміків високогір’я – рідкісних рослин, які поширені виключно у досить вузькій зоні: від верхньої межі лісу до вершини. Будувати тут будь-що не лише незаконно, а просто аморально. Навіть «Екуменічну Хресну дорогу», – ідеться у зверненні.

Звернення до Глави УГКЦ підписали, серед інших, і львівські науковці Ігор Дикий, Звенислава Мамчур, Роман Лехнюк та інші.

Нагадаємо, в Прикарпатському університеті заявили, що збудують від підніжжя і до вершини гори Піп Іван Чорногірський екуменічну хресну дорогу. Відкрити й освятити її планували 14 серпня. Це мала бути найдовша та найскладніша з усіх хресних доріг, що є.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!