Приватизація державної та комунальної нерухомості у Львові. Переваги е-аукціонів

1610 0
Приватизація державного майна через електронну торгову систему Прозорро.Продажі допомагає під час війни заробляти гроші до державної казни. А кошти від приватизації комунальної власності наповнюють місцеві бюджети.

Процес приватизації державного чи комунального майна в Україні став вже звичним явищем. Зараз можливість приватизації таких об'єктів доступна широкому колу потенційних інвесторів – достатньо взяти участь в державних онлайн-аукціонах.

З-поміж прикладів того, що це працює – колись занедбане приміщення у центрі Львова, яке міська влада виставила на аукціон кілька років тому. Нові власники сплатили до бюджету 3,5 млн грн і перетворили його на популярний ресторан.

І таких історій в Україні чимало. А це доводить, що завдяки приватизації державне чи комунальне майно не простоює і не знецінюється, а використовується раціонально, приносячи дохід у бюджети. А нові власники нерухомості – реалізовують свої проєкти.

«З початку відновлення малої приватизації з осені минулого року ФДМУ вдалось залучити в держбюджет більше 2,5 млрд грн інвестицій. Те, що на збиткові об’єкти державного майна є попит серед українських підприємців – це дуже позитивний сигнал.Це відновлення чи створення нового бізнесу на базі проблемного активу. Це погашення накопичених боргів. Це нові робочі місця і збільшення податків до державного та місцевого бюджетів. Це створення допоміжної інфраструктури. Так працюють механізми ринкової економіки, і саме вони допоможуть нам у відбудові країни»каже голова ФДМУ Рустем Умєров.

Якщо говорити про переваги участі у приватизації держмайна, то основними є:

  • можливість придбати об'єкти за нижчою стартовою ціною, ніж комерційні обʼєкти;
  • пріоритетне право викупу земельної ділянки під об'єктом;
  • соціальна відповідальність та патріотизм – кошти від продажу держмайна спрямовуються на підтримку Сил оборони.

 

Всі продажі об’єктів малої приватизації відбуваються на прозорих аукціонах.

Прозорро.Продажі – це своєрідна база унікальних об'єктів. На сайті можна знайти всі доступні позиції з приватизації державного і комунального майна, за які можна торгуватись. Крім надійності угоди, ринкової вартості та швидкого процесу приватизації об’єкта, є ряд інших переваг Прозорро.Продажі:

  • унікальність обʼєктів. Тільки держава може виставити на приватизацію порт або спиртзавод і тільки громада, наприклад, камʼяницю у центрі Львова;
  • прозорість. Після завершення аукціону кожен в системі може побачити, хто та з якими сумами змагався і в результаті приватизував обʼєкт;
  • фахова допомога персонального менеджера. Після реєстрації на одному з понад 40 акредитованих майданчиків, кожен учасник аукціону отримає супровід.

 

На сайтах Прозорро.Продажі та ФДМУ постійно оновлюється список державних активів, доступних для приватизації з повною інформацією про них: опис, фото, документи, дата аукціону і стартова ціна. Нагадаємо, що комунальною власністю розпоряджаються органи місцевого самоврядування, а державною – держава. Відповідно, вони і створюють умови та вимоги щодо користування своїм майном та отримують доходи – у державний чи місцевий бюджети.

Процедура така:

 

  • потрібно зареєструватися на одному з майданчиків електронної торговельної системи Прозорро.Продажі;
  • підготувати необхідний пакет документів;
  • подати заявку на участь і запропонувати свою ціну;
  • оплатити гарантійний (20% від стартової ціни лота) і реєстраційний (1200 грн) внески.

 

Приватизація державного майна через електронну торгову систему Прозорро.Продажі допомагає під час війни заробляти гроші до державної казни. А кошти від приватизації комунальної власності наповнюють місцеві бюджети. До прикладу, за час проведення онлайн-аукціонів з малої приватизації, Львівська міська рада заробила перший мільярд гривень.

«Львів оголошує приватизаційні торги в системі майже 5 років. За цей час місто не лише заробило кошти до свого бюджету, а й знайшло для обʼєктів нових ефективних власників, які створили працюючі бізнеси, нові робочі місця, а це означає, що додались надходження з податків до місцевого бюджету», – зазначив СЕО Прозорро.Продажі Сергій Бут.

Для держави та органів місцевого самоврядування, приватизація – це можливість збільшити надходження до бюджетів і залучити інвестиції. А для сформованого бізнесу чи підприємців-початківців – реальний шанс втілити у життя свою бізнес-ідею. За оновленнями на ринку об’єктів приватизації можна стежити у телеграм-каналі ФДМУ та на сторінці Прозорро.Продажі у Facebook.

*Цю статтю створено за підтримки американського народу для проєкту "Діяльність у рамках реформи державних підприємств України" (SOERA), який фінансує Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Погляди авторів, висловлені у цих публікаціях не обов’язково відображають погляди Агентства США, проєкту "Діяльність у рамках реформи державних підприємств України" (SOERA) або уряду.

 

Партнерська публікація

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!