В Україні прийняли законопроєкт про електросамокати. Що зміниться

6462 0
Законопроєкт 8172 – це перший крок регулювання руху персонального транспорту, зокрема електросамокатів.

В понеділок, 20 березня, президент України підписав законопроєкт 8172 «Про деякі питання використання транспортних засобів, оснащених електричними двигунами та внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо подолання паливної залежності і розвитку електрозарядної інфраструктури та електричних транспортних засобів». Tvoemisto.tv дізналося у керівника управління транспорту департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури ЛМР Ореста Олеськіва, що змінить цей закон та чи вплине він на розвиток мікромобільності у Львові.

За його словами, законопроєкт 8172 – це перший крок регулювання руху персонального транспорту, зокрема електросамокатів. Він вперше в українському законодавчому полі вже визначає, що таке легкий персональний транспорт. При розгляді цього законопроєкту в межах комітету були внесені певні правки, які розділили і чітко сформулювали два поняття: легкий персональний транспорт і низькошвидкісний легкий електричний транспортний засіб. Тобто електросамокат, який може їхати зі швидкістю до 25 км/год, підпадає під категорію саме легкого персонального електричного транспорту. Зокрема, йдеться про ті електросамокати, які надають в оренду прокатні сервіси. 

Що змінює законопроєкт

Цей законопроєкт впливає на можливість регулювати рух, адже тепер в законодавчому плані зрозуміло, що електросамокати – це транспортні засоби. Так, до користувачів легкого персонального транспорту можна відноситися як до транспортних засобів з усіма наступними наслідками. Це також важливо у випадку створення певних конфліктних ситуацій, зокрема ДТП.

«Якщо, наприклад, відбулася якась пригода за участі цього транспортного засобу, тоді той, хто керував електросамокатом, вже вважається користувачем транспортного засобу. Після цього вже є відповідальність. Якщо людину збили на електросамокаті, то вона може у відповідному порядку отримати певне відшкодування, а той, хто спричинив ДТП, може понести відповідальність», – розповів Орест Олеськів.

Законопроєкт 8172 створює підґрунтя для розробки наступних правил і норм, які дозволять врегулювати рух електротранспорту. Наступний крок – це врегулювати те, де саме можна їздити, як має пересуватися цей транспортний засіб та за якими правилами, каже він.

Читайте також: Електросамокати у Львові: заборонити не можна їхати

Зазначимо, що політика мобільності щодо легких персональних транспортних засобів широко застосовується за кордоном. Зокрема, у Відні місцева влада встановить 200 спеціальних паркувальних зон, які унеможливлять паркування на тротуарах. Нові правила передбачатимуть, що у деяких районах Відня, наприклад, у центрі міста, встановлять обмеження на кількість самокатів – до 500. Цей підхід буде запроваджено на всій території міста. Обмеження для інших районів будуть на рівні 1500 самокатів. Місто планує встановити 200 паркомісць, кожне на 8-10 електросамокатів. Вони будуть розташовані поруч із велостанціями WienMobil. Зокрема, буде заборонено паркуватися в радіусі 100 метрів навколо них.

Читайте також: «Реально небезпечно». Що робити з електросамокатами у Львові

Нагадаємо, що у 2021 році Львівська міськрада розробила рекомендації для водіїв електросамокатів. Тоді керівник управління транспорту та інфраструктури у Львові Орест Олеськів наголошував, що доки в Україні не приймуть чітке законодавство стосовно цього виду транспорту, його варто розцінювати як велосипед. Згідно з ухвалою, їздити пішохідними доріжками у парках, скверах і на паркувальних майданчиках на електросамокатах можна зі швидкістю до 5 км/год. В цій ухвалі також мовиться про обмеження швидкості руху електросамокатів до 5 км/год на тротуарах, де багато пішоходів, задля безпеки всіх учасників руху. Якщо ж тротуар вільний, їхати можна швидше. Окрім цього, особам, які використовують вулично-дорожню мережу, забороняється припарковувати самокати в таких місцях:

  • на пішохідних переходах;
  • на пандусах для маломобільних груп населення;
  • на зупинках громадського транспорту;
  • на велосипедних і пішохідних доріжках, а також на тротуарі, якщо його ширина менша за 1,5 м;
  • перед входом/виходом до житлових та нежитлових будівель, споруд;
  • перед або поблизу аварійних виходів і зон виїзду пожежної охорони, швидкої допомоги та інших екстрених служб.

 

Додамо, що розроблені Львівською міськрадою правила користування електросамокатами мають рекомендаційний характер, місто наразі не може вплинути на водіїв цих транспортних засобів. Верховна Рада у вересні 2020 року у першому читанні прийняла законопроєкт №3023 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки окремих категорій учасників дорожнього руху (користувачів персонального легкого електротранспорту, велосипедистів та пішоходів)». Цей законопроєкт фактично прирівняв правовий статус, зокрема електросамокатів до велосипедів. Так, на законодавчому рівні запропонували надати право особам, які керують персональним легким електротранспортом, їздити по спеціальних велосипедних доріжках, а в разі їх відсутності – по краю проїзної частини дороги, вулиці чи узбіччю.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!