Психічнохворим у львівській лікарні утричі врізали витрати на харчування. В чому причина

3403 0
Фінансування НСЗУ не покриває повністю усіх послуг, які надає медзаклад.
Фото: Варіанти

Фото: Варіанти

В обласній психіатричній лікарні у Львові заявили про брак коштів у сумі близько 23 млн грн. Йдеться про пацієнтів, які перебувають на примусовому лікуванні, та про соціально незахищених осіб з психічними розладами. Проблема виникла через те, що фінансування Національною службою охорони здоров’я не покриває повністю пакету послуг, які надає медзаклад. Через це довелося провести суттєву оптимізацію. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомив головний лікар установи Богдан Чечотка.

Читайте також: Львів'ян просять зібрати продукти та засоби гігєни для пацієнтів Кульпарківської лікарні

«Це дві категорії пацієнтів – особи, які перебувають за рішенням суду, і ті, які мають соціально обірвані зв’язки і протипокази до перебування в інтернатах. Власне, їх утримання створює фінансову напругу. Ми щопівроку переглядаємо стан пацієнта та звертаємося в суд для того, щоб продовжити перебування у стаціонарі або виписати на амбулаторне лікування. Якщо деякі люди переводяться на амбулаторку, з’являються нові хворі. Упродовж року кількість осіб, які перебувають на примусовому лікуванні, коливається від 56 до 62», – коментує керівник лікарні.

Як правило, примусове лікування є довготривалим – пацієнти можуть перебувати у стаціонарі декілька років. Відповідно, для НСЗУ це не вважається пролікованим випадком, тому грошей за це не компенсують. Зі слів Богдана Чечотки, примусові заходи медичного характеру повинні фінансуватися із субвенції держбюджету, при можливості також з місцевого бюджету.

Компенсація від НСЗУ становить 9 млн грн. Водночас фонд заробітної плати в психлікарні – це понад 10 млн грн. Щомісячне недофінансування у розмірі більше 1 млн грн за два роки створило брак у близько 23 млн грн.

Читайте також: Секрети психіатричної лікарні на Кульпарківській. Фоторепортаж

«Нас перевели у статус підприємства. Якби цинічно це не звучало, але підприємство може бути як прибутковим, так і збитковим. З боргами ми можемо заходити у новий рік і далі вирішувати ситуацію, так само можемо надіятися на дотаційну допомогу. Ми зверталися до департаменту охорони здоров’я ЛОДА, оскільки вони подають запит на отримання державної субвенції. Також обласна рада на найближчій сесії обіцяє виділити частково необхідні кошти», – сподівається Богдан Чечотка.

Він додає, що на правильний розрахунок та фінансову допомогу з держбюджету мають надію отримати наступного року. А поки довелося оптимізувати витрати на харчування, фактично зменшивши їх втричі. Запасів, які має лікарня, вистачить ще на кілька тижнів. Тому по допомогу звернулися до благодійників.

«Ми вже вичерпали всі свої ресурси, і заборгованість по продуктах харчування сягає мільйона. Тому пробуємо розтягнути ці запаси на довший період, щоб за цей час сформувати всі ці речі», – уточнив керівник лікарні.

Читайте також: Психіатричну лікарню «Заклад» приєднали до Львівської обласної психлікарні

Керівник департаменту охорони здоров’я ЛОДА Орест Чемерис підтверджує, що ситуація виникла саме через недостатнє фінансування Нацслужбою охорони здоров’я.   

«Можливий варіант розвитку поки що важко оцінити. Департамент скерував запит у Львівську обласну раду щодо можливого виділення додаткового фінансового ресурсу. Крім того, ми очікуємо інформацію від НСЗУ про наявність певних перехідних пакетів, які зможуть дофінансувати заклади. Всі необхідні дії і заходи, як можна фінансовий ресурс залучити з бюджету, ми здійснюємо», – пояснив він.

Як інформують у Національній службі охорони здоров’я, контрактування психіатричної лікарні у Львові проводять за 4 пакетами.

«НСЗУ працює з лікарнями за програмою медичних гарантій. Психіатрична лікарня законтрактована на 4 пакети. Згідно з дашбордами, виплати здійснюються вчасно та відповідно до умов договору. Крім того, заклад завжди має кілька джерел фінансування. Також лікарня має власника, який є одним з учасників її стратегії та розвитку. Водночас НСЗУ фінансує лише те, що передбачено програмою медгарантій», – каже заступниця директора Західного міжрегіонального департаменту у НСЗУ України Мирослава Децик.

За даними НСЗУ, серед чотирьох пакетів – надана стаціонарна психіатрична допомога, медична допомога дорослим та дітям в амбулаторних умовах, стаціонарна паліативна медична допомога дорослим та дітям, і стоматологічна медична допомога в амбулаторних умовах.

На сьогодні у Львівській обласній психіатричній лікарні перебуває 811 осіб. Загалом тут можуть лікувати 840 пацієнтів.

Юлія Осим


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!