ПЦУ дозволила цього року проводити Різдвяне богослужіння 25 грудня

4111 0
Дозвіл надали «там, де для цього існують пастирські обставини та засвідчується бажання вірних».
Фото:obozrevatel.com

Фото:obozrevatel.com

Православна Церква України дозволила проводити Різдвяне богослужіння цього року за Новоюліанським календарем – 25 грудня. Відповідне рішення «Про можливість звершення богослужіння на честь Різдва Христового за Новоюліанським календарем 25 грудня 2022 р.» ухвалили сьогодні, 18 жовтня, під час засідання Священного Синоду Української Православної Церкви (Православної Церкви України).

«Беручи до уваги численні запити та враховуючи дискусію, яка протягом багатьох років точиться в церкві та в суспільстві; передбачаючи, зокрема через обставини війни, загострення у публічному просторі календарних суперечок; з метою вивчення реальної церковної потреби в здійсненні у близькому часі календарних змін», – пояснює церква.

Читайте також: «Як робила ваша бабця, так і правильно». Ярина Винницька про традиції Різдва

Дозвіл надали «там, де для цього існують пастирські обставини та засвідчується бажання вірних».

«У разі звершення такого богослужіння його учасники в цей день звільняються від обмежень посту», – додають у рішенні.

Окрім цього, синод ПЦУ створив спеціальну «Місію капеланської допомоги вірним ПЦУ, які внаслідок війни тимчасово перебувають поза межами України» (Капеланську місію ПЦУ). Це зробили для вірян, які масово покинули Україну через війну. 

«З метою організації служіння для вірних ПЦУ, які вимушено внаслідок війни тимчасово опинилися поза межами України», – йдеться у рішенні. 

Читайте також: Понад 50% львів’ян не проти перенести святкування Різдва на 25 грудня

Додамо, що керівником місії призначили архієпископа Рівненського і Острозького Іларіона, який і відповідатиме за служіння за кордоном.

Детальніше про те, чому Різдво святкують у різний час, чи можна уніфікувати дату святкування, що заважає цьому і чи є принципові відмінності у даті святкування, читайте в матеріалі Tvoemisto.tv.
Ольга Коваль

______________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!