ПЦУ отримає довгостроковий договір на користування храмами Києво-Печерської Лаври

2492 0
До цього ПЦУ отримувала разові дозволи на проведення служби у Свято-Успенському соборі
Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

ПЦУ отримає довгостроковий договір на користування храмами Києво-Печерської лаври - Свято-Успенським собором та Трапезною церквою. Про це Митрополит Епіфаній розповів в інтерв’ю NV.

«Зараз ми отримали два разових дозволи на звершення богослужіння, тому що потрібно владнати ще юридичні нюанси, але я певний, що ми отримаємо також довгостроковий договір на користування двома храмами в Верхній Лаврі: Свято-Успенським собором та Трапезною церквою», – сказав Епіфаній.

Він зазначив, що ПЦУ пішла дипломатичним шляхом і запропонувала механізм разового дозволу, хоча до кінця ніхто не розумів, що його можна буде отримати вже на Різдво 7 січня.

«Ми мріяли, що будемо звершувати богослужіння на території Києво-Печерської Лаври, нашої древньої української святині. Ми цей процес розпочали ще раніше. Синодом в червні було прийняте рішення про реєстрацію юридичної особи в складі ПЦУ — Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври», – пояснив Епіфаній.

Він додав, що поки ПЦУ отримуватиме разові доступи та звершуватиме богослужіння тільки на великі свята, але з часом розраховує проводити їх щонеділі.

«З часом, коли буде сформовано наш монастир і до нас приєднається частина братії з Нижньої Лаври, ми тоді все впорядкуємо, налагодимо і тоді богослужіння буде звершуватися регулярно у центральному Успенському соборі кожної неділі, а вже на території Лаври богослужіння будуть звершуватися кожного дня. Це питання часу», – запевнив Епіфаній.

Читайте також: Глава ПЦУ Епіфаній вперше провів Різдвяну службу в Успенському соборі Києво-Печерської лаври 

Нагадаємо, цьогоріч предстоятель ПЦУ Епіфаній звершив Різдвяне Богослужіння в Успенському соборі Лаври. Це сталося вперше в історії, коли глава автокефальної Православної церкви України провів літургію в Києво-Печерській лаврі. 

У грудні 2022 року Мінкульт рекомендував Лаврському заповіднику не продовжувати угоду з упц мп на оренду Успенського собору й Трапезної церкви у Верхній Лаврі. Тоді ж у Києво-Печерській Лаврі зареєстрували монастир у складі ПЦУ. Московський намісник Києво-Печерської Лаври Павло (Лебідь) звернувся до президента з проханням не забирати в УПЦ МП храми київської святині. Згодом він заявив, що непродовження договору оренди є незаконним.

Також додамо, що Служба безпеки розпочала кримінальне провадження через інцидент, що стався 12 листопада в одному з храмів Національного заповідника «Києво-Печерська Лавра». Тоді під час богослужіння у храмі звучали тези пропагандистського характеру, що вихваляють «русскій мір». Згодом, 22 листопада, представники Служби безпеки України прийшли з обшуками до Києво-Печерської лаври. 

Станіслав Нестеренко


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!