Київ

Скандал із відспівуванням у Лаврі. ПЦУ зверталася з офіційним запитом щодо панахиди за бійцями «Братства»

1254 0
Керівництво Національного заповідника «Києво-Печерська Лавра», що підпорядковується Міністерству культури, не побачило офіційного звернення ПЦУ

ПЦУ зверталася з офіційним запитом щодо відспівування бійців «Братства» в Успенському соборі Лаври. Про це свідчить лист за підписом архієпископа Вишгородського Агапія, датований 6 березня, опублікований Дмитром Корчинським

Зокрема, у листі йдеться про прохання керівництва військової частини А 3449 повести відспівування у зазначеному храмі 7 березня об 11.00.

Зазначимо, що йдеться про похорон чотирьох бійців диверсійної групи «Братства», які загинули наприкінці грудня 2022 року на кордоні з Брянською областю Росії: Максима Михайлова (Непийпива), Юрія Горовця (Святоші), Тараса Карпюка (Тарасія) та Богдана Лягова (Аполлона).

Нагадаємо, напередодні лідер добровольчого батальйону «Братство» і політик Дмитро Корчинський заявив, що очільник міністерства Олександр Ткаченко «скасував свій дозвіл» на відспівування загиблих бійців «Братства» в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври.

У відповідь, 7 березня зранку на сайті МКІП з'явився коментар, в якому стверджується, що міністерство нібито не отримувало звернень від ПЦУ щодо відспівування загиблих героїв. Зрештою панахиду за бійцями проводять 7 березня в Михайлівському соборі. Також відбудеться церемонія прощання з героями на Майдані Незалежності. Поховають бійців на Байковому кладовищі.

ОНОВЛЕНО о 14:20. У Нацзаповіднику Києво-Печерській Лаврі запевняють, що отримали лист про відспівування після завершення робочого дня 6 березня о 19:07. Лист-звернення надійшов від секретаря Київської митрополії Православної Церкви України, Архієпископа Вишгородського Агапіта.

"Зважаючи на відсутність співробітників у позаробочий час, даний лист було зареєстровано і розглянуто вранці 7 березня вже після того, як організатором було розміщено у Facebook інформацію про проведення панахиди (відспівування) у Свято-Михайлівському Золотоверхому монастирі", - йдеться в повідомленні Лаври, яке розповсюдив Мінкульт.
 
У міністерстві акцентують, що лист надійшов на в.о. гендиректора Нацзаповідника «Києво-Печерська Лавра» Олександра Рудника, на адресу МКІП листа не надходило. "Окрім того, надання відмови чи дозволу на проведення відспівування не могло відбутися раніше за реєстрацію листа", - пише Мінкультури.
 
Київська Митрополія офіційно підтверджує, що її секретар звертався лише до керівництва Національного заповідника «Києво-Печерська Лавра», але не до Міністерства культури та інформаційної політики, стверджує відомство.
 
"На підставі спілкування з організаторами зі сторони Київської Митрополії ПЦУ склалася думка, що вони попередньо узгодили всі необхідні питання і лист є лише формальністю. (...) Проте питання визначення місця відспівування не були узгоджені, що спричинило непорозуміння", - резюмує Мінкульт. 
 

Розвідники загинули на кордоні Брянської області Росії у Різдвяну ніч, 25 грудня 2022 року. Наймолодшому герою було 19 років. 

Станіслав Нестеренко


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!