П’ять країн ЄС заявили, що введуть національні заходи для обмеження в’їзду росіян

1392 0
Обмеження обіцяють запровадити у разі, якщо Євросоюз не домовиться про колективний підхід щодо заборони віз для росіян.
Фото: Укрінформ

Фото: Укрінформ

Польща, Фінляндія, Естонія, Латвія та Литва пригрозили прийняти національні заходи, щоб скоротити кількість російських громадян, які вїжджають у їхні країни та Шенгенську зону. Таке рішення східні країни ЄС, які межують з росією, обіцяють запровадити, якщо Євросоюз не домовиться про колективний підхід. Про це йдеться у спільній заяві країн, пише «Європейська правда» з посиланням на Financial Times.

Читайте також: Франція та Німеччина не підтримали заборону на візи для росіян 

Зазначається, що п’ять країн вимагають від Єврокомісії запропонувати відповідні заходи щодо віз, які рішуче зменшать потік російських громадян до Європейського Союзу та Шенгенської зони.

«Допоки такі заходи не будуть введені на рівні ЄС, ми розглянемо можливість встановлення тимчасових заходів на національному рівні для вирішення неминучих проблем громадської безпеки, пов’язаних зі збільшенням потоку російських громадян через наші кордони», – йдеться у повідомленні.

Ця загроза підвищує ставки для дебатів щодо віз 31 серпня, оскільки Брюссель прагне зберегти єдність серед своїх членів, одночасно продовжуючи карати Росію за її війну проти України. Зі слів міністра закордонних справ Естонії Урмаса Рейнсалу, це їхня «національна компетенція – згідно з принципом національної безпеки вирішувати питання в’їзду на нашу територію».

Близько 700 000 росіян в'їхали в п'ять країн з початку повномасштабного вторгнення рф в Україну наприкінці лютого. Більшість із них – туристи, які використовують прикордонні країни як ворота для поїздки на відпочинок до західних країн ЄС. У країнах-заявниках вважають, що це може стати серйозною загрозою громадській безпеці.

Також там зауважують на необхідності збереження винятків для дисидентів, а також інших гуманітарних випадків. Зазначається, що потрібно продовжувати підтримувати опонентів путінського режиму та надавати їм можливість залишити росію.

Читайте також: ЄС планує ускладнити оформлення віз для росіян

Зазначається, що у разі відсутності консенсусу щодо заборони міністри закордонних справ використають зустріч у Празі, щоб домовитися про призупинення дії угоди про спрощення візового режиму з москвою 2007 року, що зробить російські візи дорожчими, вимагатиме більше підтверджуючих документів і призведе до довшого часу очікування.

Балтійські країни, Польща та Фінляндія підкреслили, що що це призупинення є «необхідним першим кроком», але це не завадить їм шукати більш суворих заходів для зменшення кількості росіян, які в’їжджають у їхні країни.

Додамо, що головний дипломат ЄС заявляв, що країни навряд чи домовляться про повну заборону туристичних поїздок, але можуть погодити певні зміни до чинних правил видачі віз громадянам росії.

Зазначимо, що Україна наполягає на повній забороні видачі віз росіянам. Президент Володимир Зеленський наголошував, що громадяни Росії несуть відповідальність за дії влади, яка розвʼязала війну за знищення українців. 

Ідею заборони видачі віз підтримують східні та скандинавські країни. Візовий бан глави МЗС країн Євросоюзу обговорюють у Празі. Журналісти західних медіа писали, що як варіант можуть розглянути не повну заборону на туристичні візи, але скасування угоди про спрощений візовий режим між ЄС і росією. Це приведе до здорожчання візи з 35 до 80 євро та збільшення термінів її виготовлення.

Додамо, що відколи припинили авіасполучення ЄС з росією, громадяни рф потрапляють до Євросоюзу переважно по землі, через кордони Естонії, Латвії, Литви, Польщі та Фінляндії. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!