П’ять тез Тімоті Снайдера про війну та як переведення годинників впливає на людину. Підсумки доби

1261 0
Нині 25 березня та 395 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото: BBC

Фото: BBC

Ситуація на фронті: Українським військовим вдалося захопити ворожу позицію, втримати її під вогняним валом та далеко відтіснити окупантів завдяки згуртованості й досвіду. Йдеться про наступальний бій з російськими загарбниками на південних підступах до Бахмуту, про це розповів десантник львівської 80-ої окремої десантно-штурмової бригади Микола.

За даними Генштабу (станом на 6:00), ворог зосереджує основні зусилля на наступі на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках. ЗСУ відбили на них 59 атак.

Українська авіація та підрозділи ракетних військ і артилерії завдали 21 удар по районах зосередження окупантів. Уразили 2 пункти управління, два ЗРК, склад боєприпасів, артилерійський підрозділ на вогневій позиції та 2 станції радіоелектронної боротьби.

Також збили ворожий гелікоптер Мі-24 та 6 БпЛА противника різних типів.

Читайте також: Україна передала росії всіх поранених полонених. Йдеться не про обмін, а про репатріацію – повернення важкопоранених без жодних умов.

Акцент дня: Як переведення годинників впливає на організм і як швидше адаптуватися. Цього року Україна перейде на літній час 42-й раз. Сезонна зміна часу може спричинити втому, дискомфорт, порушення сну, особливо це стосується дітей та людей старшого віку. Як додаткова година або її нестача впливає на самопочуття та як швидко адаптуватись до нового часу розповідає завідувачка Центру терапії Другого медичного об’єднання Львова Ірина Струж.

Читайте також: Як, хто і відколи почав лікувати сухоти у Львові. У Львові працювало чимало видатних лікарів-фтизіатрів, які писали хронологію цієї галузі медицини своєю відданою працею, починаючи з ХІХ століття. Майже одночасно з відкриттям Роберта Коха Галичина включилася в активну боротьбу з цією хворобою, що й не дивно, бо саме наш край дуже потерпав від великої кількості хворих на туберкульоз.

Ключові події:

1. «Я не погоджуюсь з наративами ЄС про мир». 5 тез Тімоті Снайдера. Провідний історик, професор Єльського університету Тімоті Снайдер виступив на зустрічі із студентами Українського католицького університету. Під час заходу історик зреферував п’ять тез, що стосуються війни росії з Україною.

«Один із наративів ЄС про війну росії в Україні – не про поразку, а про мир. Ми всі хочемо миру. Але питання в тому, як можемо його досягнути? Мир – не те ж саме, що й капітуляція. Іноді мир означає поразку для однієї сторони і перемогу для іншої».

Читайте також: Україна вже виконала 72% зобов’язань за угодою про асоціацію з ЄС. Загальний прогрес виконання Угоди за 2022 рік збільшився на 9%;

2. У Львові представили нового військового прокурора. Хто ним став. Микола Мерет працює в органах з 2009 року. Виконував свої обов’язки на різних посадах у прокуратурах усіх рівнів. Останні 2,5 року працював заступником керівника Львівської обласної прокуратури.

Читайте також: Суд арештував приховані активи дружини Медведчука на понад 440 млн грн. Йдеться про 6,8% акцій ПАТ «Електрометалургійний завод «Дніпроспецсталь» ім. А.М. Кузьміна» в Запоріжжі;

3. У Львові розшукують відомого лікаря Ігоря Гайдука. 24 березня він вийшов з дому та наразі його місцезнаходження невідоме.

Читайте також: Львівщина до травня має сформувати спроможну мережу медзакладів. Що це означає та які лікарні можуть увійти. Вона будуватиметься за принципом госпітальних округів, який, у свою чергу, поділятиметься на кластери. Львівська ОВА має визначити перелік таких медичних закладів та подати його на затвердження Міністерству охорони здоров’я до 1 травня.

Та: Реабілітаційні послуги кияни можуть безкоштовно отримувати в 38 комунальних медзакладах столиці. Вони заключили договір із НСЗУ щодо надання послуг дорослим і дітям;

4. Коли запрацює фонтан на площі Галицькій у Львові. Зараз встановлюють насоси, які на зимовий період демонтували. До них мають підключити фонтан «Кульбаба». Як тільки стабілізується погода, обіцяють, що він запрацює.

Читайте також: Київрада не проголосувала за перейменування вулиці Булгакова. Названо причину. Хоча кияни віддали 13 000 голосів на підтримку такого рішення, перейменування не погодили профільні депутатські комісії;

5. Після потепління у Львові знову прогнозують сніг і мороз. Коли очікувати холоду. Із понеділка, 27 березня, у Львові прогнозують похолодання. 28 березня температура вночі сягатиме 1 – 6° морозу.

Читайте також: У столичному зоопарку випустили на воду родину пеліканів. Цьогорічний теплий березень дозволяє зробити це трошки раніше, ніж зазвичай.

Вихідні у Львові: Куди поїхати на вихідні: гора поблизу Сколе, з якої можна побачити Львів. На Львівщині є місце, звідки відкриваються краєвиди мальовничої природи Карпат. Саме тут, прокинувшись зранку, розумієш, як це «вище неба», коли низовина та висоти потонули у густих білосніжних хмарах. Tvoemisto.tv рекомендує відвідати гору Парашка, що розташована на однойменному хребті в Сколівських Бескидах. Невдовзі тут планують збудувати гірський прихисток для туристів. Проєкт присвячують загиблому на війні пластуну Тарасу Гаврилишину.

На цю ж тему: Культура в тилу, виставки і творчий вечір. Куди піти на вихідні у Львові. Пропонуємо підбірку подій, які можна відвідати у місті.

Слава Україні! Гарного Вам дня!



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!