Питання дня. Чи відрізняється коронавірус у дітей від застуди

9994 0
Симптоматика у дітей все ж свідчить про штам «Омікрон», який є більш заразним і менш смертельним.
Фото: slovoidilo.ua

Фото: slovoidilo.ua

В Україні щодня стрімко зростає кількість виявлених випадків коронавірусної інфекції Covid-19. Лише за попередню добу на Львівщині зафіксували більше двох тисяч нових випадків інфікування Covid-19, чимало з яких – діти. Проте, крім статистики, редакція Тvoemisto.tv спробує дати відповідь на питання дня щодо захворюваності на коронавірус, зокрема, якими є симптоми у дітей та чим вони відрізняються від застуди.

Читайте також: Через спалах Сovid-19 низку садків у Львові закрили, а деякі молодші класи вчаться онлайн

Уперше за увесь час пандемії у Львові та Львівській області зафіксували чи не найбільшу кількість хворих на коронавірус дітей. Так, станом на сьогодні, 24 січня, у двох львівських лікарнях, які приймають діток із коронавірусом (а це Львівська обласна дитяча клінічна лікарня ОХМАТДИТ та міська лікарня на вул. Пилипа Орлика) госпіталізували майже 150 дітей. Випадки пневмоній у дітей поодинокі, також їх рідше підключають до кисневої терапії, проте заразність набагато вища і дещо змінилися симптоми хвороби. Про це у коментарі Тvoemisto.tv повідомили у лікарнях.

На який штам коронавірусу – «Омікрон» чи «Дельта» – хворіють діти, точно не відомо, бо у лікарнях, які приймають і лікують дітей з Сovid-19, такого поділу не роблять (секвенування проводять лише у Центрі громадського здоров’я або референс-лабораторіях, що у Києві – ред.). Проте, за словами медиків, симптоматика у дітей все ж свідчить про штам «Омікрон», який є більш заразним і менш смертельним.

За словами завідувачки Covid-зони дитячої лікарні ОХМАТДИТ Марії Синенької, зараз тут перебуває 97 дітей з підтвердженими ПЛР-тестами. Коронавірусних пневмоній у госпіталізованих менше, хвороба минає швидше.

«Захворюваність досить висока, оскільки вірус дуже контагіозний. Серед основних симптомів цієї хвилі – дуже висока температура тіла, охриплість голосу та прояви ларингіту, тобто виникають проблеми з горлом. Це дуже небезпечно для маленьких дітей, бо через це в них можуть розвиватися стенозуючі ларинготрахеїти», – каже вона.

Крім того, за її словами, у дітей виникають прояви кишково-шлункового тракту: блювота, проноси, діти швидко зневоднюються і потребують інтенсивного лікування та корекції станів. Водночас є менше проблем з боку легеневої системи, тобто менше пневмоній.

«Перебіг захворювання майже такий, як був у жовтні, коли також зросла кількість хворих на коронавірус. Але зараз хворих ще більше», – каже завідувачка Covid-зони.

У міській дитячій клінічній лікарні Першого ТМО Львова станом на ранок госпіталізували 56 дітей: у 44 є підтверджений коронавірус, в інших – підозра на цю недугу. Загалом тут мають змогу розгорнути до 100 Сovid-ліжок. Як повідомила керівниця центру педіатрії дитячої лікарні Ірина Бережна, стан госпіталізованих діток – середньої важкості. Одна дитина перебуває в реанімації, ще одна – кисневозалежна.

Читайте також: У львівських лікарнях перебуває близько 150 дітей із підтвердженим Сovid-19

«У дітей спостерігаємо такі симптоми, як підвищена температура, слабкість, нежить, кашель, біль у горлі. Спалах характерний швидким розвитком хвороби, високою контагіозністю та малим інкубаційним періодом», – каже вона.

За її словами, зараз у лікарні лише одну дитину перевели у реанімаційне відділення. Чотиримісячну дитину лікували спочатку у діагностичному відділенні, але минулої п’ятниці у неї наросла дихальна недостатність, впала сатурація, тому прийняли рішення перевести її до реанімації. Уже зараз стан дитини стабілізувався, він середньої важкості, тому вирішили перевести немовля назад у діагностичне відділення.

Щодо віку, то на коронавірус хворіють як маленькі діти, так і школярі. У обох лікарнях зараз із Сovid-19 госпіталізовані діти від кількох місяців до 17 років. Найбільш складно коронавірус протікає у дітей з діабетом і онкозахворюваннями.

Як зазначила Марія Синенька, щодня у лікарню ОХМАТДИТ може поступати від 13 до 20 дітей із підтвердженим коронавірусом. Велика кількість дітей із супутньою патологією – онкогематологією чи генетичними захворюваннями. Їх переводять із Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру, і вони потребують інтенсивнішого лікування, постійної корекції лікування, бо коронавірус впливає на перебіг основної хвороби.

Ірина Бережна радить батькам більше пильнувати дітей і при перших ознаках нездужання відразу звертатися до сімейного лікаря.

«Якщо є прояви респіраторної інфекції, краще дітей залишити вдома і не водити у садки та школи», – додає вона.

Нагадаємо, що від сьогодні, 24 січня, і на два тижні 5-11 класи школі Львівської територіальної громади переходять на дистанційне навчання через новий спалах коронавірусу. Про те, що варто знати про коронавірус у дітей, чим він небезпечний і як не допустити ускладнення та госпіталізації, читайте у матеріалі.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!