Питання дня. Як не захворіти у підвалах та укриттях

17271 0
Зазвичай в укриттях висока вологість, тому легко можна захворіти.
Жінка з дитиною у бомбосховищі у Львові, 25 лютого
Фото: DW

Жінка з дитиною у бомбосховищі у Львові, 25 лютого Фото: DW

За час російсько-української війни одна дитини, сидячи в підвалі, отримала поліартрит. В іншої – діагностували пневмонію через те, що вона довго їхала у поїзді, а потім вийшла на вулицю, де її обвітрило. Ще кілька пацієнтів отримали запалення легенів, бо тривалий час були змушені сидіти у вологих підвалах. Такими є пацієнти львівських лікарень, які втекли з-під обстрілів та ракет із областей України, де зараз точиться повномасштабна війна. Про це у коментарі Тvoemisto.tv повідомили у львівських лікарнях.

Зараз у дитячих лікарнях Львова маленьких пацієнтів із пневмоніями не багато, порівнюючи з нещодавнім періодом. Діти застуджувалися і мали запалення через те, що тривалий час сиділи і спали в укриттях.

Читайте також: Переломи, пневмонії і Сovid-19. Із якими проблемами до лікарів звертаються діти-переселенці у Львові

Що стосується дорослих, то, за словами директора Центру легеневого здоров’я Любомира Рака, теж є певна кількість пацієнтів з пневмоніями (скільки саме, не розголошують, – ред.). Але чи захворіли вони у підвалах або укриттях, у лікарні не уточнюють. Як зазначила експертка департаменту охорони здоров’я ЛОДА з пульмонології Надія Рудницька, захворіти в укритті можна досить легко, особливо, якщо в ньому сиро, волого і сидить чимала кількість людей. Також можуть загостритися хронічні недуги.

«Коли є велике скупчення людей, відбувається контакт перехресної інфекції, тому захворіти на застудні захворювання, пневмонії можна. Зараз кількість пацієнтів із пневмоніями є невисокою у порівнянні із ще кількома місяцями тому, але все ж є. Частина з них – це внутрішньо переміщені особи», – каже вона.

За словами лікарів, щоб не захворіти, йдучи в укриття, варто одягати кількашаровий одяг. Тоді шкіра дихатиме, не пітнітиме і буде тепліше, ніж в одному теплому светрі. Не варто також сідати та лягати на підлогу – краще встелити її карематом. За можливості з собою можна взяти ковдру або спальник. Варто подбати і про теплу їжу та напої – їх можна помістити у термоси.

Читайте також: «Там пекло, але хочемо додому». Історії людей, які змушені перечекати війну у Львові

За рекомендацією МОЗ, щоб уникнути поширення інфекційних хвороб у підвалах і укриттях, потрібно:

  • дотримуватися фізичного дистанціювання, гігієни рук й органів дихання. За можливості продовжувати носити маски.
  • не торкатися руками обличчя.
  • мити руки перед вживанням їжі. Якщо немає доступу до води, можна використовувати антисептик, у крайньому разі – вологі серветки (хоч вони і не є ефективними в боротьбі з патогенними мікроорганізмами).
  • дотримуватися правил респіраторної гігієни: у разі кашлю та чхання прикривати рот і ніс серветкою або згином ліктя. Одразу викидати використані серветки в контейнер для сміття, обробляти руки спиртовмісним антисептиком і за можливості мийте руки з милом.
  • за перших симптомів застуди звернутися за медичною допомогою.

 

Нагадаємо, що про те, як через війну контролювати рівень свого стресу, коли відчуваєте, що більше не можете справлятися із ним, читайте тут.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!