Питання дня. Що робити тим, хто був у контакті з хворими на коронавірус

16173 0
Від останнього контакту з хворим на коронавірус людині варто залишатися вдома упродовж 14 днів.
Фото: З відкритих джерел

Фото: З відкритих джерел

Щоб уберегти себе та своїх близьких, необхідно чітко дотримуватися рекомендацій. Якщо були у контакті з хворою на Covid-19 людиною, варто самоізолюватися, а за перших ознак нездужання – не займатися самолікуванням та відразу звертатись до сімейного лікаря. Про це у коментарі Тvoemisto.tv повідомила заступниця гендиректора Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Марія Озірковська.

Читайте також: Питання дня. Чи експрес-тестування є підставою для діагнозу Сovid-19

За її словами, від останнього контакту з хворим на коронавірус людині варто залишатися вдома упродовж 14 днів. Річ у тім, що інкубаційний період домінуючого нині штаму коронавірусу «Омікрон» зовсім невеликий – приблизно 3 доби, тому перші симптоми можуть з’явитися у цьому проміжку, тобто через три доби після зараження.

Людина, яка була контактною і перебуває вдома, повинна спостерігати за станом свого здоров’я. Навіть за перших ознак захворювання – болю у горлі, голові, першінні, покашлюванні, охриплості, чханні, варто зателефонувати сімейному лікарю і пройти обстеження – зробити ПЛР чи антиген-тест.

Читайте також: Covid-19 за 15 хвилин. Скільки коштує експрес-тест на антиген і кому роблять безкоштовно

У невідкладних станах – температурі вище 38, яка не збивається, та ускладненому диханні – терміново викликайте «швидку» за номером 103.

Щоб зменшити ризики поширення коронавірусної хвороби, варто:

  • бути свідомими та зменшити соціальну активність.
  • зберігати спокій і не панікувати.
  • використовувати та розповсюджувати інформацію тільки з перевірених джерел.
  • дбати про гігієну рук, приміщення, а також речей, якими найчастіше користуєтеся (наприклад, мобільного телефону та комп’ютера).
  • уникати рукостискання та поцілунків при зустрічі з друзями, колегами, знайомими, сусідами тощо.
 
Нагадаємо, що про те, якою є ситуація із захворюваністю на Covid-19 у Львові, кого домінуючий штам коронавірусу «Омікрон» найчастіше кладе на лікарняне ліжко та коли очікувати піку і кінця захворюваності, читайте у матеріалі.
 
Ольга Шведа

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!