Рада проголосувала за будівництво бомбосховищ у кожному новому будинку

2569 0
Містобудівна документація повинна включати плановані укриття та бомбосховища, інакше її не затвердять.
Фото: LexInform

Фото: LexInform

Верховна Рада підтримала законопроєкт, який вимагає від забудовників проєктувати та споруджувати бомбосховища у кожній новій будівлі. Про це повідомила у Telegram народна депутатка Олена Шуляк.

Читайте також: Львів зобов'язує забудовників будувати паркінги, які можуть бути укриттями

«Війна показала, що в Україні мало надійних укриттів. Значна частина не обладнана евакуаційними виходами, без доступу до систем водопостачання та водовідведення, не пристосована для зберігання продуктів харчування, не кажучи вже про спроможність захистити населення у разі застосування зброї масового ураження», – зазначила Шуляк.

Відтак, законопроект №7398 передбачає термінове розгортання в Україні мережі бомбосховищ, зокрема й у новобудовах. Зокрема, містобудівна документація повинна включати інформацію про плановані інженерно-технічні заходи цивільного захисту, бо інакше її не затвердять, зауважила парламентарка.

Законопроєктом також пропонується:

  • спростити процедуру передачі земельних ділянок для розміщення захисних споруд цивільного захисту;
  • встановити, що проєктна документація на будівництво об’єктів, на яких постійно перебуватимуть понад 50 фізичних осіб або періодично перебуватимуть понад 100 фізичних осіб, обов’язково повинна передбачати розділ щодо інженерно-технічних заходів цивільного захисту, проєктні рішення якого мають забезпечувати дотримання вимог доступності для осіб з обмеженими фізичними можливостями та інших маломобільних груп населення;
  • передбачити додаткову підставу для відмови органу державного архітектурно-будівельного контролю у видачі сертифіката про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об’єкта в разі недотримання вимог щодо інженерно-технічних заходів цивільного захисту;
  • визначити вимоги щодо утримання захисних споруд цивільного захисту у готовності до використання за призначенням.

 

Читайте також: Як діяти, якщо почнеться штурм вашого міста

Нагадаємо, що у Львові забудовникам рекомендують будувати армовані кімнати у квартирах багатоповерхівок, як це роблять в Ізраїлі. Зокрема, виконком міста прийняв рекомендації для забудовників, у яких з з-поміж іншого йдеться і про посилення безпеки, зокрема облаштування бомбосховищ і спеціальних кімнат.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!