Рада скасувала штамп про прописку у паспорті і схвалила реєстрацію онлайн

5126 0
На порталі Дія треба обрати пункт «Реєстрація місця проживання» і заповнити заяву.
Фото: Storage

Фото: Storage

Депутати Верховної Ради проголосували за запровадження електронної реєстрації місця проживання. Відповідний законопроєкт підтримали 238 народних депутатів.

Читайте також: Covid-сертифікат у «Дії» можна отримати зі звичайним паспортом-книжечкою

Замість штампу у паспорті чи довідки до ID-картки, 30 днів очікування потрібна буде лише одна заява, яку розглянуть та оброблять за 24 години, повідомили у Мінцифри.

Також замість того, щоб йти у ЦНАП із документами або власником житла для реєстрації місця проживання, потрібно буде лише підтвердити згоду онлайн. Місце реєстрації не даватиме людині право власності на житло, а лише повідомлятиме державу, де ви проживаєте. 

«Цей законопроєкт змінює філософію реєстрації місця проживання. Вона буде декларативною – людина просто у застосунку або на порталі Дія зможе вказати адресу, за якою фактично проживає, і отримати підтвердження від власника житла. Жодних папірців чи походів у ЦНАП», – зазначив віцепрем’єр-міністр з питань цифрової трансформації став Михайло Федоров. 

Читайте також: У «Дії» можна буде оформити субсидії, пенсії та соціальну допомогу

Тепер територіальні громади будуть вести реєстри виключно в електронному форматі, а спеціально розроблений модуль на базі ДМС створить єдину інформаційну систему, де можна буде швидко перевірити необхідні дані.

Зараз зміна місця реєстрації онлайн працює в 7 містах в експериментальному форматі.

Як скористатися послугою? На порталі Дія треба обрати пункт «Реєстрація місця проживання» і заповнити заяву. Власник житла, де ви мешкаєте, зможе підтвердити запит та дозволити зареєструватися в житлі, яке внесено до реєстру нерухомого майна. Дані про нове місце проживання автоматично з'являться в реєстрі, а зняття з попереднього місця також відбудеться автоматично.


 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!