Рада ухвалила суперечливий законопроєкт про реформу містобудування

976 0
Документ, зокрема, передбачає ліквідацію Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ), яка раніше виконувала функції з державного містобудівного нагляду.
ілюстративне фото: Радіо Трек

ілюстративне фото: Радіо Трек

Верховна Рада під час пленарного засідання 13 грудня ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт 5655 про реформування сфери містобудівної діяльності. «За» проголосували 228 народних депутатів при 226 мінімально необхідних. Раніше мери, архітектори та окремі громадські організації закликали не голосувати за цей документ. 

Джерело: нардеп від фракції «Голос» Ярослав Железняк, Суспільне, мери Києва та Львова

Документ, зокрема, передбачає ліквідацію Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ), яка раніше виконувала функції з державного містобудівного нагляду. Цей орган погоджував введення об'єктів в експлуатацію. Після ліквідації ДАБІ замовник має можливість сам обирати, хто буде контролювати будівництво: виконавчий орган сільської, селищної, міської ради з питань містобудівного контролю чи приватні контролери – уповноважені юридичні особи, з якими він укладає договір.

Читайте також: На Замарстинівській збудують новий ЖК. Забудовник допоможе вирішити проблему з колектором

Ще одне положення законопроєкту – створення єдиної державної електронної системи у сфері будівництва. Реєстрація права на виконання підготовчих та будівельних робіт відбуватиметься тільки через цю електронну систему. Право користуватися цим реєстром нададуть нотаріусам та державним реєстраторам. 

Українські архітектори виступали проти ухвалення законопроєкту. Вони заявляли, що він  посягає на авторське право архітекторів – авторські майнові права з ухваленням закону можна буде передавати. 

Про те, що реформа містобудування потребує обговорення за участі усіх сторін процесу, заявив міський голова Львова Андрій Садовий. Він закликав відкласти розгляд законопроєкту. 

«Згідно з пропонованим законопроєктом контрольні функції отримає приватна інспектуюча компанія. Її може створити, наприклад, сам забудовник. Натомість представники міської ради навіть не матимуть права потрапити на територію, де відбувається будівництво», – йдеться в його повідомленні у Фейсбуку.

Читайте також: У Львові поблизу аеропорту зведуть багатоквартирний житловий комплекс

Окрім цього, за словами мера Києва Віталія Кличка, запропонований законопроєкт повністю нівелює контроль міст за будівництвом, а, отже, легалізує самовільне будівництво і створює умови для монопольного централізованого допуску будівельників на ринок. 

«Тим хто зайде, буде дозволено створити приватний орган контролю містобудівної діяльності без жодного впливу держави чи місцевого самоврядування!», – зауважив Кличко. 

Ольга Коваль
__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!