Рада відтермінувала розкриття кінцевих бенефіціарів для компаній та ГО

1833 0
Це дозволить уникнути штрафів від 17 000 до 51 000 грн, які компанії та громадські організації могли б отримати через брак часу на збір інформації.
фото: www.dw.com

фото: www.dw.com

Верховна Рада відтермінувала на 9 місяців законопроєкт №5807 стосовно зазначення і подання відомостей про кінцевого бенефіціарного власника (КБВ) та структуру власності юридичної особи. Про це повідомила нардепка зі Львова Наталія Піпа.

«На 9 місяців ми відтерміновуємо набрання чинності цим законом, і цими нормами щодо внесення інформації про КБВ в реєстр. Але за цей час нам треба неодмінно написати норми, які не будуть потребувати внесення для певної категорії юридичних осіб. Це ГО, благодійні організації, житлово-будівельні кооперативи, садові кооперативи, юридичні особи, де фізичні особи є кінцевими бенефіціарами»,цитує нардепа від «Слуги народу» Ігоря Фріса під час представлення законопроєкту в парламенті УНН.

Читайте також: Верховна Рада обрала нового спікера парламенту

Голова комітету з економічних питань ВР Дмитро Наталуха раніше зазначав, що комітет ВР з питань економічного розвитку одноголосно ухвалив рішення відтермінувати необхідність внесення до ЄДР інформації про кінцевого бенефіціарного власника (КБВ) для всіх без виключення суб’єктів господарювання та громадських організацій ще на 9 місяців.

«Це дозволить компаніям і громадським організаціям уникнути штрафів від 17 000 до 51 000 грн, які вони могли б отримати через брак часу на збирання необхідної інформації», – пояснював він.

Читайте також: Рада звільнила Дмитра Разумкова з посади спікера

Додамо, що згідно з пояснювальною запискою, метою документу є вдосконалення та спрощення положень чинного законодавства в частині необхідності зазначати відомості про кінцевого бенефіціарного власника та структуру власності юридичної особи.

Законопроєкт пропонує внести такі зміни:

  • передбачити, якщо засновниками юридичної особи є виключно фізичні особи, які є кінцевими бенефіціарними власниками такої юридичної особи, інформація про її кінцевого бенефіціарного власника не зазначається;
  • для державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі, у тому числі змін до установчих документів юридичної особи, крім змін до відомостей, передбачених частиною п’ятою статті 17, фізична особа, яка є кінцевим бенефіціарним власником юридичної особи подає нотаріально засвідчену копію документа, що посвідчує особу лише у разі відсутності вказаного документа у матеріалах реєстраційної справи або у разі його зміни;
  • збільшити строк виконання обов’язку юридичними особами, зареєстрованими до набрання чинності цим законом, щодо повідомлення державному реєстратору інформації про кінцевого бенефіціарного власника та структуру власності з трьох місяців до одного року з дня набрання чинності нормативно-правовим актом, яким затверджена форма та зміст структури власності.

 

Нагадаємо, що напередодні міністр юстиції України Денис Малюська повідомив, що «у жовтні 2021 штрафів точно не буде (і в листопаді також)».

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!