Обхід санкцій проти росії прирівняли до кримінального злочину

1026 0
Включення порушення санкцій до списку кримінальних злочинів є першим із двох кроків, спрямованих на забезпечення однакового ступеня застосування санкцій на всій території ЄС та запобігання спробам обійти або порушити обмеження ЄС.
Санкції проти росії. Фото: з відкритих джерел

Санкції проти росії. Фото: з відкритих джерел

Рада ЄС одноголосно ухвалила рішення додати обхід санкцій проти росії до списку кримінальних злочинів.

Джерело: пресреліз Ради ЄС, Liga.net

«ЄС ввів безпрецедентну кількість санкцій, націлених на російську економіку. Щоб досягти успіху, їхня реалізація потребує спільних зусиль, і сьогоднішнє рішення є найважливішим інструментом, що забезпечує припинення будь-яких спроб обійти ці обмеження», − прокоментував міністр юстиції Чехії Павел Блажек.

У Раді ЄС вказують, що держави-члени мають різні визначення того, що є порушенням санкцій і які заходи покарання повинні застосовуватися у разі порушення. Це може призвести до різного ступеня застосування санкцій та ризику обходу цих обмежень, потенційно дозволяючи особам, які перебувають під санкціями, продовжувати отримувати доступ до своїх активів та підтримувати режими, проти яких діють обмеження ЄС.

Читайте також: У Львові хірурги видалили однорічній дитині пухлину, вагою понад 2 кг

Включення порушення санкцій до списку кримінальних злочинів є першим із двох кроків, спрямованих на забезпечення однакового ступеня застосування санкцій на всій території ЄС та запобігання спробам обійти або порушити обмеження ЄС.

Після ухвалення цього рішення Європейська комісія подасть пропозицію щодо директиви, яка містить мінімальні правила визначення кримінальних злочинів та покарань за порушення санкцій ЄС. Потім цей проєкт директиви має бути ухвалений Радою ЄС та Європейським парламентом.

Додамо, що ще в травні Європейська комісія подала пропозицію про розширення списку кримінальних злочинів, включивши до нього порушення санкцій, ухвалених ЄС.

Нагадаємо, Європарламент під час голосування 23 листопада підтримав резолюцію про визнання росії державою-спонсором тероризму. ЇЇ підтримали 494 європарламентарі, 58 були проти, 44 утрималися.

У документі Європарламент визнав, що росія здійснює «невибіркові атаки на житлові райони та цивільну інфраструктуру» в Україні, в результаті чого загинули тисячі людей. На окупованих територіях агресори проводять «страти без суду і слідства, здійснюють викрадення, сексуальне насильство, катування та інші звірства», додається в резолюції. Також згадали про масові вбивства в Бучі, Ірпені, Ізюмі та Лимані, а також напади на маріупольський театр та залізничний вокзал Краматорська.

Софіко Векуа

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!