Ракетний удар по Україні: Скільки «прильотів» на Львівщині та як нині житиме Львів. Підсумки доби

2174 0
16 листопада та 266 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото: Суспільне Львів

Фото: Суспільне Львів

Повітряна тривога – Удар по Україні. Сигнал небезпеки пролунав о 14:45, відбій – 18:20.

На Львівщині росіяни поцілили об’єкт критичної енергетичної інфраструктури. 80% Львова опинилося без електропостачання. Фіксували перебої в роботі мобільних операторів.

Як повідомив уночі голова Львівської ОВА Максим Козицький, під час масованої атаки по Україні в область прилетіли понад 10 ворожих ракет. Більшість з них збили сили ППО.

Однак є прильоти по трьох об’єктах критичної інфраструктури. Відомо про 1 постраждалого, стан – важкий.

Близько 700 тисяч абонентів Львівщини через удари по енергетичній інфраструктурі були без світла. Уже вдалося заживити частину Львова, Золочів, Бібрку, Перемишляни.

У Києві під час повітряної тривоги було влучання у два житлові будинки, одна людина загинула.

«Кілька ракет збили ППО над Києвом. Медики і рятувальники на місці влучань. Більш детальна інформація згодом»,написав мер міста Віталій Кличко.

Згодом пресофіцер ДСНС Києва Олександр Макушенко уточнив, що у Печерському районі уламки збитих ракет влучили у два житлових будинки. Також падіння уламків зафіксували в Оболонському районі.

На цю ж тему: У Київській області внаслідок ракетної атаки рф пошкоджено 10 будинків

Загалом, як повідомив заступник керівника Офісу президента України Кирило Тимошенко, ворог випустив по Україні понад 90 ракет. Наші ППО збили 70, але пошкоджено 15 об’єктів енергетичної інфраструктури.

Світло зникло у Києві, Вінницькій, Волинській, Донецькій, Дніпропетровській, Житомирській, Київській, Кіровоградській, Львівській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Харківській, Хмельницькій, Черкаській, Чернівецькій та Чернігівській областях.

Речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат уточнив, що українські захисники збили 73 із щонайменше 90 ракет, запущених окупантами. Окрім того, росіяни запустили ще 10 ударних дронів-камікадзе типу «Shahed-136/131», які знищені на півдні України.

На цю ж тему: «Ситуація – найсерйозніша за всю історію. Головне – зберегти керованість енергосистемою», – Укренерго

Ситуація у Львові. У Львові увечері почали відновлювати електропостачання. Через відсутність електроенергії призупинено подачу тепла і гарячої води.

У 50% міста вода є на перших поверхах. Її подають централізовано із застосуванням дизель-генераторів на насосних станціях. Вода буде до 23:00 учора та з 6:00 нині. Найскладніша ситуація – у Шевченківському районі.

Там, де відновити воду централізовано не можуть, будуть їздити водовозки. Графік повідомлять додатково.

«Як домовлялися з підприємцями раніше, якщо світла не буде довший час, працівники супермаркетів виноситимуть продукти до виходу та продаватимуть їжу на виніс. Аптеки та банки працюватимуть на дизель-генераторах»,зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

Щодо автобусів, то нині випустять на маршрути Львова додаткові рейси, адже трамваї та тролейбуси у місті не курсують.

У львівських школах і садках заняття не проводитимуть. Вони працюватимуть в режимі чергових груп. Батьки можуть приводити дітей до навчальних закладів.

На цю ж тему: росія завдає ударів по Україні після принизливого відходу з Херсона, – посол Британії

Удари по Польщі – Молдова. Міністерство закордонних справ Польщі заявило, що на територію країни в другій половині дня у вівторок впала ракета російського виробництва.

«О 15:40 в районі села Пшеводув Грубешівського повіту Люблінського воєводства впала ракета російського виробництва, внаслідок чого загинуло двоє громадян Республіки Польща», – йдеться в повідомленні польського МЗС, опублікованому пізно ввечері у вівторок.

У зв’язку з інцидентом міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау викликав посла росії до МЗС з вимогою негайно надати детальні пояснення.

Американська розвідка підтвердила, що російські ракети у вівторок перетинали повітряний простір Польщі.

Під час масованої російської ракетної атаки по Україні  також без світла опинилась частина регіонів Молдови. Міністр інфраструктури та регіонального розвитку країни Андрій Спину заявив, що це сталося через те, що одна з ліній електропередачі, що забезпечує надходження електроенергії з Румунії, автоматично відключилася.

Ситуація на фронті. Росіяни продовжують концентрувати основні зусилля на спробах окупувати Донбас – бої там стали інтенсивнішими, ворог не просувається ні на сантиметр, але Україна платить за це дуже високу ціну.  Заступниця міністра оборони Ганна Маляр наголосила, що українські сили оборони зараз «поступово» просуваються на кількох напрямках. Лише протягом листопада, за її словами, ЗСУ звільнили близько 5000 кв. км на півдні, близько 200 населених пунктів.

«Попри те, що ми звільняємо певну територію, ми повинні розуміти, що ворог все одно не зупиняється, і ті сили, які він перемістив із південної території, будуть використовуватися для досягнення його цілей», – сказала вона.

За даними Генштаба (станом на 6:00), ЗСУ відбили атаки росіян на Білогорівку, Курдюмівку, Новокалинове, Веселе, Авдіївку, Первомайське, Водяне, Новомихайлівку та Времівка Донецької області.

У зв’язку зі значними втратами у підрозділах окупантів почастішали випадки дезертирства. Так, після боїв у районі Майорська, втратив боєздатність 1-й горлівський тербатальйон. Втрати у ньому склали понад 50% вбитими та пораненими. Його залишки розподілені по інших військових частинах.

На цю ж тему: ЄС офіційно запустив тренувальну місію для українських військових

Історія Львівщини: У Шевченківському гаю відреставрували стодолу 19 століття під ґонтовим дахом. Фото. Стодолу перевезли колись з гірської частини Львівської області, села Либохора.

Слава Україні! Гарного Вам дня!

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!