Київ

Реабілітаційні послуги кияни можуть безкоштовно отримувати в 38 комунальних медзакладах столиці

3134 0
У Києві 38 комунальних медичних закладів цього року заключили договір із Національною службою здоров’я України (НСЗУ) щодо надання послуг реабілітаційної допомоги дорослим і дітям.
Фото: pixabay

Фото: pixabay

Загальна сума фінансування НСЗУ за цією статтею видатків у 2023-му становить для них понад  400 000 000 гривень. При цьому передбачено як стаціонарні, так і амбулаторні види медичної реабілітації. Про це повідомила директорка Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург.

«Усього серед комунальних медзакладів 17 надавачів стаціонарних реабілітаційних послуг та 38 – амбулаторних. Адже деякі лікарні пропонують обидва типи допомоги одночасно. Звісно, йдеться як про дорослу, так і про дитячу реабілітацію», – зазначила Валентина Гінзбург.

Із потрібним конкретному пацієнтові напрямом реабілітації – відновлення через хворобу серця, судинно-мозкову, перенесену травму чи інше – визначається лікар. Він і дає направлення.

Всі без винятку реабілітаційні послуги в рамках підписаних із Національною службою здоров’я пакетів – безкоштовні. Звернутися за таким видом відновлювальної допомоги та отримати її на безоплатній основі можна тільки за електронним направленням лікаря.

«Серед закладів має скластися здорова конкуренція, адже фінансування сьогодні «йде за пацієнтом», і саме від обсягів грошових надходжень залежить заробітна плата медиків, скільки медустанова зможе вкладати у подальший  розвиток та багато інших чинників. Особливо зважаючи на те, що цього року було додатково збільшено тариф за послуги з реабілітації, тож має бути підвищено і якість. Я раджу містянам скористатися можливостями медичної реабілітації у комунальних закладах охорони здоров’я. А в разі виникнення питань або проблем (відмовили, не надається заявлена послуга, вимагали сплатити) – звертатися за роз’ясненнями до директора установи та до НСЗУ як контролюючого органу, якщо директор ваш запит не задовольнив», – запропонувала Валентина Гінзбург.

Також повідомляється, що останніми роками місто якісно поліпшило сферу дитячої реабілітації. Було взято курс на запровадження системи реабілітації дітей на базах київських дитячих санаторіїв. Для цього з 2018 року проводили відповідну роботу: закуповували обладнання, зміцнювали матеріально-технічну базу, впроваджували нові напрями, проходили спеціальну перепідготовку і підвищували кваліфікацію спеціалісти тощо. Через руйнацію не всі вони працюють на повну потужність. Проте з 1 червня 2023 року вцілілі дитячі спеціалізовані заклади будуть готові приймати дітей.

Повний список закладів доступний на сайті КМДА за цим покликанням.

Нагадаємо, у Києві планують перевести в режим очікування мережу пунктів обігріву. 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!