Референдум і зміни до Конституції будуть. Про що говорив Порошенко на «Олімпійському»

2975 0
Сьогодні на НСК «Олімпійський» мали відбутися президентські дебати між кандидатами на пост глави держави Володимиром Зеленським та Петром Порошенком. Володимир Зеленський на них не прийшов, тож Петро Порошенко відповідав самостійно на запитання журналістів. Tvoemisto.tv занотувало найцікавіше.
фото: file.liga.net

фото: file.liga.net

Про дебати на Суспільному

У законі прописано, що кандидати не можуть, а беруть участь в дебатах в студії Суспільного телебачення. Я, як законослухняний громадянин, у визначений законом час буду у визначеному законом місці.

Дебати – це не страшно, це надзвичайно відповідальна дія. Це реалізація права громадян. Мені здається, що понад 70% українців прагнуть почути дебати. Я поважаю виборців, які проголосували за мене, і шаную тих, хто проголосував за Володимира Зеленського, і тих, хто не визначився. Тому наш обовязок – зустрітись і провести дебати.

Про кадрову політику

Не помиляється той, хто нічого не робить. З 2014 року ми робили рішучі кроки, запропонували рекрутинговим агентствам запросити до нас найкращих, зокрема й іноземців. Я не можу сказати, що ця практика повністю себе виправдала. Але це не означає, що ми маємо припинити це. Це свідчить про те, що не існує рецептів на всі випадки життя і що ми маємо ретельно все проаналізувати. Під час моєї другої каденції в президентській та урядовій командах мають бути молоді люди, люди, які добре себе проявили в програмі децентралізації, лідери об'єднаних громад, які за 2-3 роки довели, що вони можуть захищати інтереси громад, вміють побудувати з ними ефективний діалог, мають підтримку і довіру громад. Якщо немає підтримки громади, то половина ресурсу реформи – приречена.

Читайте також: Україна переможе. Про що говорив у Львові предстоятель ПЦУ Епіфаній

Відповідно до законодавства, всі голови ОДА ідуть у відставку одразу після завершення виборів, незалежно від їхнього результату. І коли я говорю про основні кадрові можливості президента, то передусім маю на увазі голів ОДА. Після виборів я одразу ініціюватиму зміни до Конституції, щоб ліквідувати інститут голів ОДА. Натомість будуть префекти. Виконавча влада перейде громадам, а префекти матимуть владу контрольну, зокрема, щодо територіальної цілісності України.

Щодо голів окремих міністерств, то президент може тільки пропонувати склад уряду, а парламент має затверджувати його. До того ж, міністри після виборів президента у відставку не йдуть. І я відправляти у відставку міністра оборони чи міністра закордонних справ не збираюсь. Після парламентських виборів я, звичайно, скористуюсь своїм правом і запропоную кандидатури.

Про політичну рекламу

Я не кажу і не казав про знак рівності між Путіним і Зеленським. Це не так. Я лише хочу нагадати про слова Путіна, що для нього будь-який президент, окрім Порошенка, є мрією. Україна потребує сильного і досвідченого президента, рішучого і такого, який має довіру народу, що здобув на виборах. Путін зараз навмисне підвісив питання звільнення наших заручників, військових. Він чекає одного – виборів, прагне заміни Порошенка. І бігборди кажуть лише про одне – ми не дамо Путіну шансів на успіх.

Читайте також: ЗеЛьвівщина. Яким є портрет виборця Зеленського в нашому регіоні

Про референдум щодо вступу в ЄС

Мене непокоїть, що ми маємо зупинити європейську та євроатлантичну інтеграцію, щоби піти на референдум. Народ визначився. Інше я вважаю відтягуванням нашого повернення до родини європейських народів.

Референдум все одно буде, і президент не проти нього. Але буде він тоді, коли ми поставимо питання абсолютно предметно. Вступ у ЄС неможливий без референдуму. Але спочатку подається заявка на вступ, тоді ми маємо відповідати критеріям, а тоді вже проводиться референдум, але не з питанням «іти чи не йти», а з питанням про те, чи готовий український народ делегувати частину повноважень наднаціональному органу, як це зробили інші члени Євросоюзу.

Читайте також: Якби українці читали Конституцію або Чому українські виборці завжди розчаровуються

Членство України в ЄС та в НАТО – це не послаблення суверенітету, а навпаки – його посилення. Це гарантія нашої незалежності.

Якщо будуть продовжені реформи, буде парламентська підтримка нашої програми членства, то 2023-го року реально подати заявку на вступ в ЄС. Того ж року ми маємо вийти на укладення з Україною плану дій щодо членства в НАТО. За 70 років не було жодного разу, щоб на країни-члени НАТО хтось нападав чи змінював їхні міжнародно визнані кордони. І курс прописаний в Конституції. Тож моя порада для всіх – Конституції треба дотримуватись.

Про теорії заколоту

Щодо чуток про дострокове припинення повноважень парламенту, то хочу наголосити, що конституційних підстав для цього немає. У теорії заколоту я не вірю і вважаю, що Верховна Рада цього скликання зробила величезні кроки для підтримки реформ.

На мою думку, розпуск парламенту новообраним президентом – це шлях до тоталітаризму і нічого спільного з демократією немає.

Про ризики

Я запрошую всіх взяти участь у виборах з відповідальністю за долю України. Доля України є в небезпеці. І не йдеться про Порошенка. Ідеть про внутрішньополітичні і зовнішньополітичні ризики, про ризики для демократії і ризики для економіки.

Мені не подобається, коли виборча кампанія в Україні схожа на німе кіно, коми ми маємо віртуального кандидата. Це не гідно української демократії.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!