Ректор ЛНУ ім. Івана Франка: В Україні немає культури спонсорства

2239 0
В нашій країні немає культури спонсорства, тож зараз ми повинні формувати нове середовище. Потенційний спонсор повинен стати співучасником процесу навчання, розуміти у що він вкладає кошти, і, звісно, має бути відповідна юридично-законодавча підвалина з боку держави. Про це в ефірі Tvoemisto.tv розповів ректор Львівського національного університету імені Івана Франка Володимир Мельник.

“В нас нема культури спонсорства, вона вмерла давно і не відроджується. Те, що є в більшості випадків я розглядаю, як подачку. По-друге, повинна бути юридично-законодавча підвалина – якщо я інвестую в науку, то сплачую менше податків. Хоча це і наша проблема, ми повинні працювати зі потенційними спонсорами... Я назву тільки одну цифру, не найбагатший університет в Едмонтоні в рік за рахунок спонсорських внесків має фонд порядку 700 мільйонів канадійських доларів і вони вважають, що це мало. Але вони працюють, показують куди йдуть ці кошти”, – каже Володимир Мельник.

За його словами, спонсор повинен стати співучасником процесу навчання і науки в університеті. “Він знає, що зробив благородний крок і облагородив себе. В нас, в Україні, такої культури спонсорства. немає і я адресую цей закид не тільки багатим людям, а і нам, що ми повинні створювати цю атмосферу. Не просто: ти даєш гроші, а завтра я буду тебе підтримувати на виборах до Верховної Ради і таке інше. Ми повинні формувати середовище і потенційний спонсор повинен відчути, що він вкладає не просто в ремонт аудиторії, а в дослідження на тій же кафедрі біології стосовно генетичної інженерії чи вкладає кошти, які дадуть результат стосовно економіки сімейного бізнесу. Що це дійсно щось таке, що дозволить йому занести своє ім'я в історію, як людини, що зробила щось вагоме для унів6ерситету. Але це не лише проблема капіталізованих людей, це і наша проблема. Ми повинні витворювати нове середовище і ставлення до людей, які, дай Боже, щоб я не помилявся, чесно заробили другий-третій мільйон”, – пояснив Володимир Мельник.

Повний запис розмови про законодавчі зміни у сфері вищої освіти, новації у львівському національному університеті імені Івана Франка, труднощі та перспективи функціонування вишу. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!