Рекультивація Грибовицького сміттєзвалища завершиться пізніше, ніж планували

1394 0
Станом на сьогодні виконали понад 90% робіт.
Фото умовне/ЛМР

Фото умовне/ЛМР

У Львові триває рекультивація Грибовицького сміттєзвалища. Завершити виконання робіт планують у липні цього року. Про це в коментарі Tvoemisto.tv повідомив керівник ЛКП «Зелене місто» Тарас Калужний.

«У зв’язку зі зимово-весняним періодом були труднощі з рекультивацією, бо падали дощі. Підрядник продовжуватиме виконання робіт протягом наступного місяця чи двох, адже потрібно, щоб була суха погода. Згідно із контрактом, планове завершення робіт має бути у липні цього року. Через війну терміни змінили: мали завершити рекультивацію до кінця 2022 року. Роботи станом на сьогодні виконані більш ніж на 90%», – зазначив він.

Читайте також: У Великих Грибовичах, де було сміттєзвалище, відкрили біогазову електростанцію. Відео

За словами Тараса Калужного, найважливіші та першочергові заходи вже зробили. Крім того, полігон вкрили трьома ізоляційними шарами.

Нагадаємо, що Львівський полігон твердих побутових відходів (Грибовицьке сміттєзвалище) діє з 1958 року поблизу села Великі Грибовичі під Львовом. Площа становить понад 38 га. Закрили сміттєзвалище після трагедії 2016 року, тоді на його території спалахнула масштабна пожежа, стався обвал твердих побутових відходів, унаслідок чого під завалами загинули рятувальники. Верховний Суд визнав Львівську міську раду винною у бездіяльності через використання Грибовицького сміттєзвалища, на якому загинули люди.

Тим часом Державна інспекція архітектури та містобудування України видала дозвіл на будівництво сміттєпереробного заводу. Генеральним підрядником спершу став консорціум компаній WTT Netherlands BV – Axis Industries UAB (Нідерланди, Литва), утім у липні 2021-го року його змінили на польську компанію – Control Process S.A, яка запропонувала на тендері вищу ціну з-поміж інших компаній – 37 мільйонів євро. На місці сміттєзвалища планують створити парк.

Водночас на вул. Пластовій, 13, біля очисних споруд «Львівводоканалу», будують сміттєпереробний завод, там зможе працювати понад сотню людей. Він має бути поділений на дві частини, де відбуватиметься механічна і біологічна обробки. Його планують завершити до серпня 2023 року. Потужність майбутнього заводу становитиме 240 тисяч тонн відходів на рік. На полігоні уже запрацювала сучасна біогазова електростанція. Детальніше про те, яким буде сміттєпереробний завод у Львові, з'ясувало Tvoemisto.tv в інтерв'ю з керівником ЛКП «Зелене місто» Тарасом Калужним.

Ірина Давосир

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!