Реставратори у Львові відновили двоє історичних дверей на вулиці Стрийській. Фото до і після

1062 0
Тут майстри відновлювали двері у внутрішній двір, а також двері-віяло.
фото: лкп бюро спадщини

фото: лкп бюро спадщини

Поблизу Стрийського парку у Львові відновили ще двоє історичних дерев’яних дверей. Реставрацію у будинку на вул. Стрийській, 44а провели в межах міської програми співфінансування, яку координує ЛКП «Бюро спадщини» управління охорони історичного середовища.

Тут майстри відновлювали двері у внутрішній двір, а також двері-віяло. На перших реставратори замінили коробку та ковані елементи.

Брами до реставрації

«Увесь низ коробки прогнив, був відсутній поріг, довелося багато над цим попрацювати. Також ми змінили частину елементів, які прогнили. Ковані елементи були погнуті, тож довелося реставрувати й метал», – цитує майстра Андрія Федоришина пресслужба ЛКП «Бюро спадщини».

Читайте також: Які історичні брами відреставрували у Львові цієї весни. Перелік, фото

Двері-віяло особливі тим, що можуть відчинятися у два боки, звідти й відповідна назва. Із ними довелося попрацювати більше. Майстри вирівнювали балки, ремонтували завіси, підбирали ручки за аналогами, які були характерні для такого типу брам.

«Стопори, які фіксують двері  у відкритому стані були втрачені. Від них залишились тільки сліди. За тими слідами й виготовляли нові стопори. За таким же принципом працювали і з ручками», – додає фахівець.

Читайте також: На вулиці Героїв Майдану у Львові відновили історичні двері-віяло. Фото до і після

Окрім цього, між дверима-віялом і вхідними дверима є тамбур із дубової фанери. Він був у поганому стані, тож мешканці вирішили відновити його вже поза програмою – самостійно профінансували реставрацію.

Нагадаємо, з 2018 року у Львові місто фінансує Програму співфінансування реставрації історичних дверей та брам. Програма передбачає, що 70% вартості робіт оплачує міська рада, а 30% – мешканці.

Фото: ЛКП Бюро спадщини


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!